Nytt

President Mahmoud Ahmadinejad ga etter og lot sin første visepresident få avskjed, slik Den øverste leder, Ali Khamenei,, forlangte. Esfandyar Rahim Mashaie begikk den formastelighet å si offentlig at iranere er venner med alle folkeslag, også israelere.

Nå viser det seg at han på et besøk i Tyrkia også var til stede hvor kvinnelige dansere opptrådte, uten å forlate området. Dette skal ha provosert hardlinere.

Esfandyar Rahim Mashaie «has declared that according to the order [from the nation’s supreme leader] from this moment on I do not consider myself to be the 1st VP. I am prepared to serve the Revolution in any place that I can,» Fars reported, quoting Mojtaba Hashemi Samareh, senior adviser to President Mahmoud Ahmadinejad.

Earlier, the supreme leader, Grand Ayatollah Ali Khamenei, sent a letter to Ahmadinejad saying «it is necessary» to declare Mashaie’s appointment «null and void,» Fars reported.

Such a choice is «against your interests and the interests of the government and has caused disappointment among your friends,» Khamenei said, according to Fars.

Mashaie has been controversial because of comments he reportedly made last year that the Iranian people are friends with all people, including Israelis. Critics also found fault with Mashaie for reportedly not leaving an area in Turkey where female dancers were performing.

Mashaies datter er gift med Ahmadinejads sønn, og de to skal også politisk og personlig stå hverandre nær.

Ahmadinejad’s controversial deputy resigns