President Mahmoud Ahmadinejad tar revolusjonen på alvor, og driver utrenskninger som bringer tanken hen på Stalin og Sovjetunionen. De har nå nådd et nivå som har fått alarmklokkene til å ringe blant de etablerte makthaverne. Nå bruker de også utenlandsk presse til å slå alarm.

Men vil det hjelpe? Ahmadinejad kunne neppe ture frem som han gjør uten støtte fra Irans «supreme leader», den teokratiske lederen Ali Khamenei.

Mahmoud Ahmadinejad’s clearout of his opponents began last month but is more sweeping than previously understood and has reached almost every branch of government, the Guardian has learned. Dozens of deputy ministers have been sacked this month in several government departments, as well the heads of the state insurance and privatisation organisations. Last week, seven state bank presidents were dismissed in what an Iranian source described as «a coup d’état».

An informed Iranian source with first-hand knowledge of all the 2_kommentar political and clerical figures in the country said: «Ahmadinejad is defying everybody. He does whatever he wants and considers it to be right. This is not how things are done in Iran.»

Ahmadinejad er «idealist». Akkurat som nomenklaturaen i Sovjet sluttet å tro på ideologien, eller ta den bokstavelig, har Iran utviklet en elite som ser på bevaring av makten som det viktigste. De identifiserer selvfølgelig sine egne interesser med Irans. Inn kommer så en «gatefeier» og vinner presidentvalget med revolusjonære fraser. Når de forstår at Ahmadinejad mener hva han sier, får de panikk. Så sent som tirsdag gjentok Ahmadinejad at det skal renskes ut, og de rene av hjerte skal erstatte de «urene».

On Tuesday he warned provincial governors of «the danger of deviating from the identity, ideals and virtues of the Islamic Revolution».
Iran’s new culture minister, Mohammad-Hossein Saffar-Harandi, has announced his ministry is being purged of officials seen as having failed to protect Islamic values and signalled stricter censorship for books and films.
Also in the spotlight were «hundreds of cultural associations» set up in recent years, as well as newspapers that «attack our religious values».
«We will use our instruments of control (…) and for the time being we should issue warnings and not arrest people,» the minister said of the press.
Earlier this month Foreign Minister Manouchehr Mottaki announced that 40 of Iran’s most senior diplomats posted abroad were being recalled.(afp)

Talen i FNs hovedforsamling var ingen glipp, trusselen om å utslette Israel var heller ingen glipp. Det er hva Ahmadinejad mener. Det viser utrenskningene. Vel har han måttet trekke forslaget til oljeminister to ganger, men dermed er ikke siste ord sagt. Ahmadinejad vil renske ut de som har stått på for god fot med utenlandske selskaper. Hva sier Statoil?

Ahmadinejad har fått holde på for lenge til at ikke Khamenei støtter ham. Når han tilsynelatende kommer med en mild indirekte irettesettelse, kan det godt være skuespill. Ahmadinejad har helt andre maktmidler til rådighet hvis han ville stoppe presidenten, noe forgjengeren Khatami fikk merke.

Guardians kilder klager over at Ahmadinejad skader Irans interesser, og at noen må stanse ham.

«A tendency in Iran is trying to banish competent officials and it is harming the country like a plague,» Mr Rafsanjani said. «Our society has been divided into two poles and some people are behaving aggressively.» Hassan Rohani, sacked as Iran’s senior nuclear negotiator, told Tehran newspapers that the negotiations with the west were being mishandled. The former president Mohammad Khatami also voiced concern that Mr Ahmadinejad was exceeding his powers.

Iran in turmoil as president’s purge deepens

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂