Feature

Iran fortsetter masserettssaken mot opposisjonen. Tirsdag holdt en kjent reformleder en «tilståelse» som minnet om Slansky-prosessen i Tsjekkoslovakia; Saeed Hajjarian var en av arkitektene bak Khatamis reformplaner. De ble aldri realisert, men de ga folket håp.

Det førte til at hardlinerne hatet ham. i 2000 skjøt en mann ham på kloss hold med en pistol. Derfor sitter Hajjarian i rullestol. Han fikk slag pga skaden og har problemer med å snakke. Men politisk ga han seg ikke.

Det var derfor ingen som trodde at Hajjarian snakket av eget hjerte da han tirsdag leste ut en tilståelse der han angret på all sin politiske virksomhet. Det var ren løgn. Likevel valgte myndighetene å la ham stå frem. Var det nettopp for å skremme, for å vise at de kan knekke og temme den ivrigste?

Det er interessant å merke seg Hajjarians karriere: han er en gammel veteran av revolusjonen.

A top architect of the reform movement, Hajjarian was a senior aide to former reformist President Mohammad Khatami, helping to design a program of social and political liberalization during Khatami’s 1997-2005 administration — policies that were ultimately stymied by hard-line clerics who dominate Iran’s Islamic republic system.

Hajjarian was among the radical students who seized the U.S. Embassy during the height of the 1979 Islamic revolution and held American diplomats hostage for 444 days. He later helped build the Islamic republic’s Intelligence Ministry, rising to high rank in the ministry.

But in the 1990s, Hajjarian became disillusioned with the clerical leadership and began to speak out for freedom of expression and political reform. He called for limiting Khamenei’s powers and formulated a reform strategy of «pressure from the bottom, bargaining at the top» — rallying the public in favor of change while pressing demands within the halls of power.

Denne mannen sto altså tirsdag og hyllet Ali Khamenei som Den øverste leder!

His speech slurred and nearly unintelligible from the 2000 attack, Hajjarian had a statement read proclaiming that Iran’s supreme leader represents the rule of God on Earth and asking for forgiveness for his «incorrect» ideas.

The opposition has compared the proceedings to Josef Stalin’s «show trials» against his opponents in the Soviet Union, saying the government is trying to wipe out the reform movement.

Hajjarian’s turn in court perhaps more resembled a scene from China’s Cultural Revolution, as he repented of the pro-reform ideology he has espoused for years.

In a statement read by a fellow defendant, he confessed to trying to spread «Marxist thought» that «has no relation to Iran.» He said he had led astray his political party, the Islamic Iran Participation Front, with his ideas and announced his resignation from the party.

He threw his support behind Supreme leader Ayatollah Ali Khamenei, whose rule «springs from the rule of the Prophet Muhammad.»

«I’ve committed grave mistakes by offering incorrect analysis during the election,» Hajjarian said. «I apologize to the dear Iranian nation because of my incorrect analyses that was the basis for many wrong actions.»

Top reformist confesses in Iran political trial

bildet: Saeed Shariati (t.v.) fra Msharekat-partiet, og Saeed Hajjarian til høyre, i retten.