Tibetanere i eksil i India protesterer mot Beijing-OL i Dharmsala den 3. februar 2021. De fem olympiske ringene symboliserer Taiwan, Tibet, Honkong, Indre Mongolia og Xinjiang. Foto: Ashwini Bhatia / AP / NTB.

Kina vil iverksette alvorlige sanksjoner mot alle land som måtte boikotte de olympiske vinterlekene i Beijing i 2022, advarer redaktør Hu Xijin i det internasjonale kinesiske propagandaorganet Global Times, som eies av Folkets Dagblad.

Ifølge Xijin, som må anses for å være et talerør for det kinesiske kommunistpartiet, vil både Den internasjonale olympiske (IOC) og utøverne være imot en boikott, skriver South China Morning Post.

Hu Xijin. Stillbilde: Bloomberg Politics / YouTube.

I lys av Kinas opptreden mot uigurene i Xinjiang, demokratibevegelsen i Hongkong og Taiwans suverenitet har det fra flere hold, blant annet en rekke menneskrettsgrupper, kommet krav om boikott av Beijing-OL.

Britiske parlamentarikere har oppfordret britiske utøvere til å boikotte lekene, og Xijins utspill er en direkte respons på disse oppfordringene.

Også amerikanske senatorer samt canadiske og australske parlamentarikere har tatt til orde for boikott av Beijing-OL, men et formelt forslag om en boikott er blitt nedstemt i det australske senatet.

Relasjonene mellom Australia og Kina har vært svært dårlige etter at Australia rettet hard kritikk av Kinas håndtering av koronautbruddet, for siden å kreve en internasjonal granskning av hvordan det skjedde.

Global Times-redaktøren har i den forbindelse tidligere uttalt at Australia «er litt som en tyggegummi som sitter fast under Kinas skosåler», for deretter å legge til at «noen ganger må man finne en stein og skrape den av». Kina har da også iverksatt handelsboikott av blant annet australsk vin.

Fra seiersseremonien etter lengdekonkurransen i Berlin-OL i 1936. Den tyske sølvmedaljevinner Lutz Long gjør nazihilsen sammen med de tyske funksjonærene. USAs gullmedaljør Jesse Owens gjør en slags militær hilsen, mens den japanske bronsemedaljevinner Naoto Jajima forholder seg passiv. Foto: AP / NTB.

Politisk boikott av de olympiske leker er velkjent fra den kalde krigens dager, da USA og en rekke andre land boikottet sommer-OL i Moskva i 1980, og Sovjetunionen sammen med Østblokken boikottet sommer-OL i Los Angeles i 1984.

I den nye kalde krigen som Kina lenge har ført mot Vesten uten at Vesten har kjempet så mye imot, gjenstår det å se om sportsboikott vil bli brukt som virkemiddel denne gangen.

Spørsmålet er om ikke de vestlige landene snarere vil opptre unnvikende mot et Beijing-regime som opptrer ekspansjonistisk på en måte som vekker assosiasjoner til Hitlers Tyskland før den andre verdenskrig.

Slik OL i Berlin i 1936 skulle være en PR-triumf for nazistene, ønsker det kinesiske kommunistpartiet å oppnå noe tilsvarende med sine storslagne internasjonale arrangementer. Sommer-OL i Beijing i 2008 var en slik festforestilling for regimet. Med vinterlekene i 2022 vil man gjerne sette prikken over i-en.

I 1936 unnlot de vestlige landene å boikotte Berlin-OL. Det hører med til den lite ærefulle historien at den amerianske senere IOC-president Avery Brundage lot seg overbevise av Nazi-Tyskland før lekene om at jødene ble pent behandlet der til lands.

Den siviliserte verden bør ikke gjøre den samme feilen en gang til.

Noe initiativ fra den norske regjeringen kan imidlertid ikke påregnes. Erna Solbergs kabinett undertegnet i 2016 en pakt med Kina, der det forpliktet Norge til ikke å opptre i strid med Kinas kjerneinteresser. At Beijing-OL er en kinesisk kjerneinteresse, etterlater ikke Global Times-redaktører noen tvil om.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.