Tibetanere i eksil i India protesterer mot Beijing-OL i Dharmsala den 3. februar 2021. De fem olympiske ringene symboliserer Taiwan, Tibet, Honkong, Indre Mongolia og Xinjiang. Foto: Ashwini Bhatia / AP / NTB.

Frankrike bør ikke sende noen idrettsutøvere til vinter-OL i Beijing i februar 2022, skriver 26 franske intellektuelle i et opprop som er blitt offentliggjort i Le Figaro.

Fremtredende akademikere, skribenter og filosofer står bak oppropet, og blant underskriverne finnes Pascal Bruckner, Robert Redeker og forskere både ved ledende universiteter og den store forskningsinstitusjonen CNRS.

De krever av franske myndigheter at våre utøvere ikke deltar i det de kaller «en røykleggingsoperasjon fra en totalitær politi- og militærstat som instrumentaliserer idretten».

Pascal Bruckner (stillbilde: Fronteiras do Pensamento / YouTube) og Robert Redeker (foto: Robert Sacripant / Wikimedia Commons).

For det kinesiske regimet er vinterlekene en kjempemessig propagandaoperasjon, hevder underskriverne, som kritiserer Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å gi en slik sjanse til en stat som begår massive menneskerettsbrudd, jakter på ideologiske avvikere og holder befolkningen under kontroll med total overvåkning og nasjonalistisk hjernevask.

Sommer-OL i Beijing burde ha vært en advarsel, mener de:

Stikk i strid med illusjonene næret av den «olympiske åndens» tilhengere, har ikke det kinesiske regimet på noen måte blitt «demokratisert» takket være lekene i 2008, som på den tiden tjente til å kamuflere «folkets krig» i Tibet (209 døde i mars 2008). Kinesiske myndigheter har siden fulgt en politikk for kulturell og fysisk destruksjon av uigurene som en etnisk gruppe.

De 26 intellektuelle minner også om hvordan Beijing har knust demokratiet og pressefriheten i Hongkong med den nye sikkerhetsloven, og peker på regimets press i retning av å annektere Taiwan, som kommer til uttrykk ved Kinas hyppige militære styrkedemonstrasjoner mot øystaten som har vært uavhengig siden 1949.

IOC-president Thomas Bach hilser på Kinas president Xi Jinping før et møte i Folkets store hall i Beijing den 31. januar 2019. Foto: Andy Wong / Pool via AP / NTB,

IOC har en lite ærerik historie, hevder oppropets forfattere:

Takket være den mystifiserende ideologien omkring den olympiske «freden» og «våpenhvilen» vil Beijing-OL underbygge regimets offensiv for å etablere global dominans. I tråd med de totalitære regimene IOC tidligere gjorde seg sterkt medskyldige i (Nazi-Tyskland under sommer- og vinterlekene i 1936 og Sovjetunionen under vinterlekene i 1980), instrumentaliserer det kinesiske kommunistpartiet lekene kynisk som et våpen for geopolitiske skremsler og glorifisering av seg selv.

USAs diplomatiske boikott av Beijing-OL er et første skritt mot å øke bevisstheten om saken, men i seg selv utilstrekkelig overfor den kinesiske maktviljen som også viser seg på finansielle, kommersielle og industrielle områder, heter det i oppropet, der Kina også kritiseres for å destabilisere Europa.

Den kinesiske tennisspilleren Peng Shuai server under en kamp mot Japans Nao Hibino i første under av Australian Open i Melbourne den 21. januar 2020. Foto: Andy Brownbill / AP / NTB.

Underskriverne mener OL-presidenten gjør seg til nyttig idiot:

I kor repeterer Xi Jinping og Thomas Bach allerede det sedvanlige mantraet som til alle tider er blitt brukt av ideologer som samarbeider med avskyelige regimer: «La oss ikke blande sport og politikk.»

Men som alt annet i totalitære stater er sporten totalt politisert. Tennisspilleren Peng Shuai forsvant i flere dager etter å ha dristet seg til å beskylde tidligere visestatsminister Zhang Gaoli for voldtekt. Etter å ha blitt tvunget til å avsverge sine ord i en offisiell forestilling som ikke lurte noen, er hun nå blitt satt under overvåkning i isolasjon.

Å delta i Beijing-OL er mer enn å gå på ski og skøyer, det er også å delta i regimets propagandaoperasjon, der både utøvere og pressefolk blir å anse som gisler under påtvunget høflig jatting eller taushet fra IOCs sensorer og kinesiske sikkerhetsfolk, fastslår de 26 franske intellektuelle.

Derfor bør journalister avstå fra å dekke lekene, og i Frankrike bør både regjeringen, idrettforbundet og OL-komiteen sørge for at det ikke sendes en eneste idrettsutøver i Beijing-OL, og både EU og andre europeiske land bør ta lignende initiativer, avslutter de.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.