NTB

Mens landets idrettsutøvere møter stengte dører i utlandet, planlegger Russland å arrangere flere store internasjonale konkurranser, inkludert Vennskapslekene, som holdes like etter OL i Paris.

Russiske myndigheter sier de ikke ønsker noen konfrontasjon med Den internasjonale olympiske komité (IOC) eller å posisjonere seg som et alternativ til OL.

Samtidig er selv navnet – Vennskapslekene – et ekko fra nettopp et alternativ til OL under den kalde krigen, nærmere bestemt i 1984.

Da ble sommerlekene i Los Angeles boikottet av Sovjetunionen, flere østeuropeiske land og et knippe kommuniststater ellers i verden. I stedet arrangerte Sovjetunionen og åtte andre kommuniststater sine egne leker – Vennskap-84.

Rundt 50 land deltok i Vennskapslekene, inkludert flere av dem som ikke boikottet lekene i USA.

Høye ambisjoner

Oppskriften som nå er lansert er til forveksling lik: I september neste år – en måned etter at sommer-OL i Paris er over – er det duket for World Friendship Games i Moskva og Jekaterinburg.

Ambisjonen er å samle rundt 10.000 deltakere fra 137 land, nesten like mange som de 10.500 utøverne som er ventet til Paris.

Om russerne klarer å lokke så mange deltakere fra så mange land gjenstår likevel å se. Den internasjonale olympiske komité (IOC) har lite til overs for slike alternative leker og advarte nylig mot å sende deltakere til vennskapslekene.

Det vil være å bryte med anbefalingene til IOC og de internasjonale idrettsforbundene om ikke å konkurrere i Russland.

IOC følger med

IOC-president Thomas Bach har advart mot splittelse og politisering av idretten.

– Idrettens selvstendighet er truet. Handlingene til splittende, politiske krefter vil i praksis kunne overta rollen dere har som internasjonale forbund. Noen ønsker å bestemme hvilke utøvere som stiller i gitte konkurranser, mens andre vil bestemme hvor konkurransene finner sted. Det er også noen som vil ha sine egne politiske idrettsarrangementer, sa Bach nylig på en samling for internasjonale særforbund.

– Særlig det siste vil bety en statlig overtakelse av internasjonal idrett. Lykkes de med det, vil deres rolle og rollen til den olympiske bevegelsen bli utdatert, fortsatte OL-toppen.

IOC sier de vil holde et øye med land som planlegger å delta i de russiske lekene.

– Disse lekene går imot den olympiske bevegelsens felles mål om å ivareta idrettens uavhengighet og selvstendighet, sier IOC-topp James Macleod ifølge nettstedet Inside The Games. Macleod er IOCs direktør for kontakt med de nasjonale olympiske komiteene.

– Trenger ikke bevise noe

I motsetning til OL, lokker russerne med solide premiepenger på til sammen rundt en halv milliard kroner. Etter planen skal det konkurreres i 26 idretter i neste års leker, i tillegg til sjakk. Målet er at Vennskapslekene skal arrangeres annethvert år, etter sommer-OL og vinter-OL.

Likevel bedyrer Russlands idrettsminister at lekene, som skal holdes fra 15. til 29. september neste år, ikke skal konkurrere med OL.

– World Friendship Games er ment å harmonisere med den internasjonale idrettskalenderen. For russiske aktive, som har vært utestengt fra internasjonale konkurranser, blir lekene den viktigste konkurransen de siste årene der de får mulighet til å møte best mulig motstand og finne motivasjon til å fortsette sine idrettskarrierer, sier Oleg Matytsin til det statlige nyhetsbyrået Tass.

– Vi trenger ikke bevise noe for noen. Alle land har rett til å utvikle idretten, og dette er uavhengige nye prosjekter, sier han i et intervju med den statlige TV-kanalen Rossija-24, ifølge Inside The Games.

Ekko fra den kalde krigen

Neste års alternative russiske idrettskalender åpner for øvrig flere måneder før Vennskapslekene, med det de kaller Fremtidslekene i Kazan i mars.

Der skal det konkurreres i 16 disipliner innen «klassisk idrett, e-sport og teknologi», ifølge det russiske utenriksdepartementet.

Deretter følger Brics-lekene i samme by i juni. Dette er et mer klassisk arrangement for medlemmene i den økonomiske samarbeidsorganisasjonen Brics. Gruppen består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, men skal fra nyttår utvides med De forente arabiske emirater, Egypt, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia og muligens Argentina.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.