NTB

Ukrainas idrettsminister Vadym Guttsait ser ikke bort fra at Russland som en gest avstår fra å delta under Paris-OL. Samtidig varsler han en mulig ukrainsk boikott.

Den ukrainske statsrådens uttalelser er gitt i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Guttsait er tydelig på at han mener Den internasjonale olympiske komité (IOC) må nekte russiske og belarusiske utøvere deltakelse i sommerlekene i Frankrike neste sommer.

Han mener russisk deltakelse i Paris vil bli benyttet til propagandaformål.

– Jeg tror ikke at IOC vil tillate angriperne å gjøre dette, sier han i AFP-intervjuet.

IOC har ennå ikke tatt en beslutning om hvorvidt russere og belarusere skal kan delta i Paris-lekene som nøytrale utøvere.

Ballen hos IOC

OL-toppene utestengte først Russland og Belarus fra internasjonale idrettsarrangementer etter den russiske invasjonen i Ukraina i februar 2022. Tidligere i år anbefalte imidlertid IOC å la de to landenes utøvere returnere til arenaene som nøytrale idrettsutøvere i individuelle konkurranser og under strenge betingelser.

Ukrainas idrettsminister sier at Paris-ballen nå ligger hos IOC og de internasjonale idrettsforbundene.

– Jeg tror at de vil fortsette å stå på rett side av historien og hindre angriperne fra å delta i lekene, sier Guttsait.

Han ser samtidig ikke bort fra at Russland på egen kjøl tar grep.

– Jeg utelukker ikke at russerne gjør en «goodwill-gest» og sier at de ikke vil delta, sier statsråden.

Kan komme til å boikotte

Skulle avgjørelsen bli at russere og belarusere får delta i den franske hovedstaden neste sommer, er Ukraina klar til å ta konsekvensen av det i form av en boikott.

Idrettsministeren tror i tillegg at hans egne i så fall får selskap.

– Jeg utelukker ikke at hvis russere eller belarusere får delta og vi boikotter konkurransene, vil andre land som har lidd av russisk imperialisme på forskjellige stadier av sin historie bli med i denne boikotten, sier Guttsait.

De baltiske statene og Polen har alle åpnet for å støtte Ukraina i en eventuell boikott, skriver AFP.

En avgjørelse rundt OL-deltakelsen til Russland og Belarus vil bli tatt «på et passende tidspunkt», har IOC uttalt.

OL i Paris avvikles fra 26. juli til 11. august neste år.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.