Russiske skiløpere under OL i Beijng i 2022, like før invasjonen av Ukraina.  Foto: Heiko Junge / NTB

FIS-styret gjør ingen endringer på avgjørelsen om å holde russiske og belarusiske utøvere utenfor internasjonale skirenn. Det forteller Erik Røste til NRK.

Russerne har lenge forsøkt å få åpnet for at landets skiløpere igjen kan delta i internasjonale konkurranser. President Putin har selv flere ganger uttalt seg om saken, og ment at russere er utsatt for «etnisk diskriminering» når de holdes  utestengt på denne måten.

De styrende organer i internasjonal skisport deler imidlertid ikke Putins syn i så måte.

Erik Røste sitter i styret til Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS), der spørsmålet om russisk deltakelse ble behandlet i et digitalt møte onsdag.

NTB melder om saken.

– Møtet er avsluttet. Ingen endring. Vedtaket fra ett år tilbake står ved lag, skriver Røste i en melding til NRK.

Utøvere fra Russland og Belarus ble utestengt kort tid etter invasjonen av Ukraina i februar 2022, og i oktober samme år ble det avgjort å opprettholde utelukkelsen.

Tidligere i år åpnet Den internasjonale olympiske komité (IOC) døren for å slippe til russere og belarusere på den internasjonale scenen.

Det ble sendt ut anbefalinger til særforbundene om å gjøre det under strenge nøytralitetsprinsipper.

Nylig ble det gitt tommel opp til nøytrale enkeltutøvere fra Russland og Belarus i neste års Paralympics i Paris.

Dette har vakt reaksjoner i en rekke land, også i Norge. Mange mener at utestengelse fra idrett er en naturlig og selvpåført konsekvens av at et land velger å gå til en brutal angrepskrig mot en nabo.

Flere nasjoner har truet med å boikotte arrangementer der russerne på en eller annen måte får delta, nøytrale drakter eller ei. Spesielt er dette et brennhett spørsmål forut for det kommende sommer-OL i Paris.

Utviklingen fikk uansett ikke FIS til å endre på sitt standpunkt, de vil fortsatt holde russerne ute.

Nekten betyr nok en vinter uten en langrennsstjerne som blant annet Aleksandr Bolsjunov på startstreken i verdenscupen, som starter i finske Ruka den siste helgen i november.

En rekke andre russiske utøvere både på kvinne- og herresiden har også utmerket seg i sporten, før utestengelsen i 2022. De fleste av de russiske toppløperne, og trener Jelena Välbe, har for øvrig uttalt støtte til landets invasjon i Ukraina.

Disse må nå nøye seg med å konkurrere med hverandre, eventuelt med utøvere fra vennskapsnasjoner som Belarus, Kina, Nord-Korea, Iran, Venezuela og et par andre.

Ikke akkurat en samling lysende nasjoner verken i skisport eller særlig mye annet.

Les også: 

Kim Jong-un i Russland, vil sikre seg tettere bånd med Putin

Ny bok fra Document forlag, bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.