Langrennsløperen Aleksandr Bolsjunov fra Russland under vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Heiko Junge / NTB

FIS-topp Erik Røste sier kontant nei til å ønske russiske utøvere velkommen tilbake til idretten. Han mener invasjonen i Ukraina krever ekstraordinære tiltak.

Russland har det siste året vært utestengt fra det meste av internasjonal idrett. Ikke minst gjelder dette vinteridretter som ski og skiskyting, der russiske utøvere tidligere har vært med på å prege resultatlistene.

Den russiske langrennsløperen Alexander Bolsjunov har vært en ledende utøver i senere år, sammen med blant annet sin landsmann Sergej Utstjugov. Nå er de to henvist til å konkurrere mot hverandre.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpnet i en uttalelse onsdag for at russiske og belarusiske utøvere igjen skal gis adgang til internasjonal idrett. Det har skapt en svært opphetet debatt.

NTB melder om saken.

IOC har varslet at man skal se på om russere og belarusere kan tas inn i varmen igjen under forutsetning av at de blant annet konkurrerer under nøytralt flagg. Det kan også få Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) til å endre standpunkt.

«FIS har notert seg meldingen og anbefalingene fra IOC, og disse vil bli tatt hensyn til neste gang temaet diskuteres i FIS-styret», skrev FIS i en melding til svenske Expressen torsdag.

Men Norge har en sentral rolle i FIS, og avviser slike planer.

Styremedlem Erik Røste er krystallklar på hvor han står i spørsmålet.

«Krigen i Ukraina trappes opp. Det er ingen tegn på at det brutale og helt meningsløse angrepet mot Ukraina og det ukrainske folk er nær en slutt. Det som skjer, er et kraftig brudd på menneskerettene. Oppe i denne galskapen startes det en diskusjon om at utøvere fra Russland og Belarus skal tas inn i varmen igjen. Det er for meg helt uforståelig», skriver han på Facebook.

Sammenligner med Sotsji

Røste går også hardt ut mot IOC-signalene om at det kan bli åpnet for russisk og belarusisk deltakelse under gitte vilkår.

«Jeg ser at det lages forslag til såkalte kriterier for deltakelse. Disse kriteriene har etter min mening like liten betydning som reglene som ble laget etter dopingskandalen i Sotsji. Var det noen som overhodet brydde seg om at russerne ikke fikk konkurrere under eget flagg og at nasjonalsangen ble spilt? Resultatene står der for evig og alltid», skriver Røste.

I 2016 avdekket den såkalte McLaren-rapporten at russiske utøvere deltok i et statlig støttet dopingprogram, der blant annet positive dopingprøver ble byttet ut med negative under vinterlekene i Sotsji i 2014.

I etterkant ble Russland blant annet nektet deltakelse i 2018-OL i Pyeongchang, men utøverne fikk delta under nøytralt flagg.

Ekstraordinære tiltak

FIS-styremedlem Røste sier idretten må fortsette å signalisere motstand mot den russiske invasjonen i Ukraina.

«Det som skjer i Ukraina, er helt meningsløst og ekstraordinært. Det krever ekstraordinære tiltak», skriver Røste.

«Jeg skulle gjerne ønsket utøvere fra Russland og Belarus hjertelig velkommen tilbake til internasjonal skisport. Få er mer tjent med at de kommer tilbake enn Norge. Det har vi tydelig sett i årets sesong. Men når det kan skje er det ikke opp til verken meg eller andre idrettsledere å bestemme. Det er først når det helt meningsløse og brutale angrepet er avsluttet at det kan skje. Den dagen skal idretten være de første til å være en inkluderende brobygger», legger han til.

Idrettspresident Berit Kjøll og kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) var torsdag tydelige overfor NTB at de er på samme linje.

– Russland fortsetter sin angrepskrig i Ukraina. Det er derfor ingenting i situasjonen som tilsier at IOC eller særidrettene skal åpne mer opp for deltakelse nå, sa Trettebergstuen.

Avgjørelser i FIS tas ved flertall, og landene har ikke vetorett. Skulle det være et flertall blant øvrige nasjoner for å slippe inn de utestengte landene, kan Norges standpunkt være uten betydning.

Norges stemme har imidlertid tradisjonelt veiet tungt i denne sammenhengen. Det regnes som sannsynlig at vintersportland som Sverige og Finland heller ikke vil ønske en retur for Russland og Belarus.

Les også: 

Bestill fra Document forlag:

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.