Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Idrettspresident Berit Kjøll sier på et hastemøte at norsk idrett står hundre prosent samlet i spørsmålet om russiske og belarusiske utøvere igjen skal tas inn i varmen.

Ifølge idrettspresident Berit Kjøll er det bred enighet i norsk idrett i spørsmålet om russisk og belarusisk deltakelse i internasjonal idrett.

NTB-Stian Johnsen og Stian Grythaugen melder om saken.

Idrettspresidenten gjentok torsdag Norges idrettsforbunds standpunkter i Russland-saken, og bekreftet tydelig solidaritet med Ukraina.

Kjøll sier til NTB at hun utelukkende har møtt støtte for denne linjen i samtaler med særforbund, kretser og andre i forbundet, etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) kom med anbefalinger om å slippe til russere og belarusere som nøytrale utøvere.

– Jeg er veldig glad for å kunne si at norsk idrettsbevegelse står ett hundre prosent samlet i denne saken. Det har vært tilfellet hele veien i prosessen. Vi hadde en intern samling for et par uker siden med stor oppslutning, hvor vi brukte en hel dag på å diskutere ulike temaer. Det er helt unisont hvor samlet vi står, sier Kjøll til NTB.

Oppfordring til særforbundene

– I forkant av IOCs beslutning ble vi, alle de nasjonale olympiske komiteene, invitert til et innspillsmøte. Der tok jeg ordet på vegne av Norge og la fram det som er norsk idretts standpunkt i saken, fortalte hun på det snarlig innkalte pressemøtet.

Idrettsstyret har dessuten vedtatt å oppfordre alle norske særforbund til å presentere norsk idretts tydelige standpunkt i saken overfor sine respektive internasjonale særforbund.

IOC understreket i forbindelse med lansering av de nye anbefalingene at beslutningen om å åpne for russisk og belarusisk deltakelse ligger hos de internasjonale særforbundene.

Ingen konkurransenekt

Selv om NIF mener at russiske og belarusiske idrettsutøvere ikke kan få konkurrere internasjonalt, sier Kjøll at det vil bli vanskelig å gå til det skritt å be norske utøvere avstå fra å delta i konkurranser der russere og belarusere får være med.

– Det vil være krevende å skulle anbefale våre særforbund ikke å sende utøvere til internasjonale konkurranser. Det vil i praksis kunne bety at en stor andel av norske idrettsutøvere ikke kan konkurrere internasjonalt i overskuelig framtid, samt at disse fratas muligheten til å kvalifisere seg til OL.

Samtidig sier ledelsen i NIF at det må være opp til de enkelte særforbund å vurdere dette, og at utøverne selv har rett til å reservere seg mot deltakelse.

Det spørs uansett hvor aktuelt dette kommer til å bli, i og med at IOC stiller en rekke harde krav for at russiske og belarusiske utøver skal kunne delta:

  • De må konkurrere som nøytrale.
  • Ingen får delta som lag.
  • Utøvere som støtter Russlands krig i Ukraina, får ikke delta.
  • Utøvere som er en del av hæren, kan heller ikke delta.

I praksis vil dette utelukke de fleste topputøvere fra de to landene, og spesielt fra Russland. Eksempelvis er mange av de kjente russiske skiløperne, som Alexander Bolsjunov, tilknyttet hæren. Fler andre ahr gjentatte ganger uttalt støtte til den russiske krigen mot Ukraina.

En kjent representant for russisk idrett, langrennssjefen Jelena Välbe, har uttalt at de russere som vil delta under disse premissene, vil regnes som «forrædere» i hjemlandet.

Per i dag tyder derfor det meste på at kommende store mesterskap i all vesentlighet vil foregå uten russisk eller belarusisk deltakelse.

Les også: 

Ministre danner felles front mot IOC etter Zelenskyj-bønn

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.