Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt at utøvere fra Russland og Hviterussland kan delta i OL i Paris til sommeren som nøytrale. Ukraina protesterer.

– Styret i IOC har bestemt at individuelle nøytrale utøvere som har kvalifisert seg gjennom det eksisterende kvalifiseringssystemet til de internasjonale forbundene, kan delta i OL 2024, heter det i en uttalelse fra IOC.

Utøvere fra Russland og Hviterussland har vært utestengt fra internasjonale konkurranser på grunn av krigen i Ukraina. Dette ble lempet på tidligere i år, men gjaldt ikke OL.

Nå snur IOC, men de stiller fortsatt noen krav. Ingen av utøverne kan ha noen forbindelse til landenes militære eller etterretningstjeneste, og landenes flagg tillates ikke.

Invitasjonen til å delta gjelder kun individuelle utøvere, ingen lag fra de to landene får konkurrere i Paris, skriver NTB-AFP-Reuters.

Russland har lenge beskyldt IOC for dobbeltmoral. De har anklaget IOC for å håndtere konflikten mellom Israel og Palestina annerledes enn den mellom Russland og Ukraina. Russland satte fram krav til IOC.

– Vi krever at IOC klart og utvetydig avvikler praksisen med dobbeltmoral og strengt anvender lik behandling av alle idrettsutøvere uten unntak og uten diskriminering på noe som helst grunnlag, sa talskvinnen Maria Zakharova til Tass.

Tonen var ikke mindre krass etter fredagens avgjørelse.

– Dette går mot alle grunnleggende prinsipper i idretten. Det skader selve OL, ikke russisk idrett. Tilnærmingen er uakseptabel, sa Russlands idrettsminister Oleg Matytsin i en kommentar.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba reagerer sterkt på avgjørelsen til IOC.

– IOC har i all hovedsak gitt Russland grønt lys til å bruke OL som våpen. Kreml vil bruke hver eneste russiske og belarusiske utøver som våpen i sin propagandakrig. Jeg ber alle partnere om å fordømme denne skammelig avgjørelsen, skriver Kuleba.

Kuleba mener IOCs konklusjon undergraver de olympiske prinsippene.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.