Det er ikke ofte jeg enig med KrF, Rødt, Venstre og MDG i noe som helst, men når disse fire småpartiene nå oppfordrer regjeringen til ikke å være tilstede med ministre under Vinter-OL i Kina, kunne jeg ikke ha sagt meg mer enig. La de idrettsutøverne som har samvittighet til å reise, dra, men norske regjeringsmedlemmer må bli hjemme.

I høst raste det en voldsom debatt om hvorvidt Norge burde delta i høstens fotball-VM i Qatar. Saken fikk stor oppmerksomhet etter at to NRK-journalister ble arrestert i Qatar, etter at de gikk utenfor programmet myndighetene hadde gitt dem godkjennelse til. Nå tapte fotballandslaget kampen mot Nederland, så da stilnet debatten.

Den gang, som nå, synes jeg den debatten var på feil spor. At Qatar fikk fotball-VM på grunn av store bestikkelser til pampene i FIFA er det ingen tvil om, ei heller at arbeidsforholdene til gjestearbeidere i Qatar er kritikkverdige (for å si det mildt). Men, at Qatar skulle være så mye verre enn et Kina som setter millioner av egne innbyggere i straffeleire fordi de ikke danser etter kommunistpartiets pipe, hadde jeg vondt for å forstå.

I mine øyne var Qatar en passende prügelknabe fordi de var et arabisk og muslimsk land, som vi i Norge og Europa hadde liten eller ingen handel med. Qatar leverer ikke billig elektronikk, Nike-sko sydd av straffanger eller overvåkningsdroner til norsk politi. Det er det Kina som gjør.

I går brakte NTB en melding om den tyske skiskytteren Erik Lessers syn på saken. Han er forbilledlig klar:

Den tyske skiskytteren Erik Lesser (33) kommer nok en gang med kraftig kritikk mot IOC og president Thomas Bach for tildelingen av vinter-OL til Kina.

– Vi idrettsutøvere må nå ta på oss skylden for det IOC ikke har klart å gjøre. Vi må rettferdiggjøre at de olympiske lekene holdes i et land hvor menneskerettigheter blir brutt, sier Lesser til avisen Müncher Merkur.

– Vi må ta på oss den kritiske rollen, noe Thomas Bach ikke kan gjøre som IOC-president, fortsetter han.

Lesser tror Kinas strenge koronapolitikk, med nulltoleranse for smitte, vil ødelegge mye av entusiasmen og gleden rundt OL.

– Vi reiser til et land der skisport har mindre betydning. Kanskje har interessen vokst litt de siste årene, men forståelsen og følelsene som sporten vår skaper vil ikke være der i Beijing, sier han.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch advarte nylig at det kunne få følger dersom utøvere uttalte seg kritisk om Kina under lekene, skriver BBC. Under en pressekonferanse onsdag denne uken, sa en representant for lekene at oppførsel eller uttalelser mot kinesiske lover og reguleringer, kan bli straffet.

– Jeg er veldig lei meg for å si dette, men basert på retningslinjene til utøverne, situasjonen i Kina og at IOC nekter å beskytte alle utøvere, så ber vi utøvere om ikke å si noe, sier Rob Kohler til Aftenposten. Han leder organisasjonen Global Athlete, som jobber for mer medbestemmelse for utøverne i internasjonal idrett. NTB

Bli hjemme

Når en husker vegg-til-vegg-dekningen av NRK-journalistenes arrestasjon i Qatar, synes det mer enn underlig at norske medier ikke har mer enn noen skarve notiser om at Kina nå advarer alle OL-deltakere om å rette seg etter kinesisk lov, ellers…

Kina advarer utenlandske OL-utøvere

Et medlem av Kinas OL-organisasjonskomité advarer utenlandske idrettsutøvere og sier at de kan bli straffet for politiske ytringer som bryter kinesisk lov under vinterlekene i Beijing.

– Alle ytringer som er i tråd med den olympiske ånden vil sikkert bli beskyttet, sa Yang Shu, visedirektør for internasjonale relasjoner i Beijings organisasjonskomité, på en pressekonferanse tirsdag.

Han la likevel til:

– Enhver oppførsel eller tale som er imot den olympiske ånd, spesielt kinesiske lover og regler, er imidlertid også underlagt en viss straff, sa han.

IOC kunngjorde også før fjorårets sommerleker i Tokyo at idrettsutøvere som arrangerte protester der ville få en form for straff.

Regel 50 i IOC-charteret forbyr demonstrasjoner av politisk og religiøs art ved olympiske arenaer.

Yang sa tirsdag at dette kan bli gjenstand for straff, og siterte kinesisk lov, som er langt mer restriktiv på dette området enn mange andre land, skriver Washington Post. (NRK)

Helt siden jeg satt med øret klistret til radioen og hørte Arne Porsum og Per Jorsett rapportere om Fred Anton Maiers kamp mot Jonny Nilson i internasjonale skøytemesterskap har jeg vært fascinert av idrett. Jeg noterte rundetider i den samme kladdeboken som to av mine eldre brødre også hadde brukt, og Adelskalenderen kunne jeg på rams.

Nå går skøyteløperne for fort til at vi rekker å notere analogt. Bislett er borte, og pengene kommer før prestasjonene i nesten all idrett. Vi nordmenn tviholder på vårt gamle bilde av Norge som en stor idrettsnasjon. Fred Anton Maier og Gjermund Eggen er byttet ut med med helter som Karsten Warholm, Ingebrigtsen-brødrene og Therese Johaug.

Alle folk trenger helter. Kommunismen bygget opp sine, kapitalismen andre. Nå vil Kina, som står for en syntese av det verste ved begge systemene at vi skal la oss forføre av våre helter i deres forkvaklede og umenneskelige system.

Det gjør at jeg for første gang i min historie ikke gleder meg til å se OL.

Norske idrettsutøvere som skal eller vil til OL får bestemme selv om de ønsker å delta i det kinesiske kommunistpartiets jippo. De har tross alt trent et helt liv for å bli best i sin idrett. Det har ikke utenriksminister Anniken Huitfeldt og kulturminister Anette Trettebergstuen gjort.

De er utøvere i politikk. De er heller ikke verdensstjerner, men jeg sier altså som småpartiene jeg sjelden eller aldri er enig med:

Vis ryggrad. Bli hjemme!

Les også:

Kina: – Vi behandles som kveg

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.