This photo taken on May 31, 2019 shows a watchtower on a high-security facility near what is believed to be a re-education camp where mostly Muslim ethnic minorities are detained, on the outskirts of Hotan, in China’s northwestern Xinjiang region. – As many as one million ethnic Uighurs and other mostly Muslim minorities are believed to be held in a network of internment camps in Xinjiang, but China has not given any figures and describes the facilities as «vocational education centres» aimed at steering people away from extremism. (Photo by Greg  Baker / AFP/Scanpix

 

Kina hører godt forskjell på lipservice, talemåter og genuin kritikk. Norge nøyer seg med talemåter. Therese Sollien i Aftenposten skrev for en stund siden om en resolusjon i FN som fordømte Kinas behandling av uighurene. Var Norge med på fordømmelsen? spurte hun UD.

Det gikk en hel dag, men flere purringer. Sollien fikk  endelig et svar mot slutten av dagen som var svevende. UD ønsket ikke å bli tatt med buksene nede. Norge vil gjerne ha anstendigheten i behold.

Problemet er at norske medier også har unnlatt å kritisere Kina. I USA har man virkelig fått øynene opp for at Kina utgjør en trussel, men norske medier nøler: Heller Kina enn Trump, synes å være det de faller ned på.

Derfor var det positivt overraskende at Aftenposten brukte forsiden på en Wall Street Journal-artikkel som viste at Kinas veksttall er bløff. Et amerikansk selskap SpaceKnow holder øye med 6.000 industrisoner i Kina med satelittbilder, og de har kunnet registrere at det ene område etter det andre blir mørkt. Lysene slås av.

– Du kan se hvordan fabrikkene plutselig blir mørklagte, og hvordan digre byggeprosjekter plutselig stanser opp, sier selskapets toppsjef Jeremy Fand til The Wall Street Journal.

Kina har hatt ellevill økonomisk vekst i fire tiår. Nå kan det være bråstopp.

Kommunistpartiet har lang tradisjon for å lyve, men forskjell på lys og mørke lar seg ikke skjule.

Kina påstår at den økonomiske veksten fortsatt holder seg på 6 prosent. Ingen andre økonomier kan vise til samme tall. Nå tror stadig færre på dem.

  • Bilproduksjonen, som utgjør rundt 10 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt (BNP), har falt fra måned til måned det siste halvannet året. 2019 ser ut til å bli brutalt for bilindustrien. Analysebyrået Merril Lynch anslår et samlet fall i omsetningen på hele 12 prosent.
  • Import av varer falt med 8,5 prosent i september sammenlignet med samme måned i fjor, mens eksporten falt med 3,2 prosent.
  • Utenlandske selskaper er mye mindre interesserte i å kjøpe seg opp i Kina enn før. Verdien av oppkjøp og sammenslåinger fra ikke-kinesiske selskaper i landet falt med hele 89 prosent i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge den amerikanske investeringsbanken BDA Partners.

Kinas økonomi har strukturelle og politiske problemer: Befolkningen eldes og det er for få ykresaktive i forhold til eldrebølgen. Samme problem som Vesten møter. Problemet for Kina er at det når middagshøyden før det har skaffet befolkningen en tilfredsstillende levestandard. Økonomien er ikke balansert.

Kommunistpartiet velger å løse strukturelle problemer med å hive ut penger.

– Selv ikke det kinesiske kommunistpartiet kan fortsette å pøse penger inn i systemet på den måten de har gjort i det siste, sier June Teufel Dreyer ved Miami-universitetet i USA..

Dreyer legger til at en svekket økonomi på sikt kan føre til sosial uro.

– Myndighetene har en stilltiende avtale med massene om at de skal øke velstanden i bytte mot at folket godtar begrensninger på ytringsfriheten. Denne ordningen kan rakne. Men vi har ikke sett noen tegn til noe slikt ennå, sier hun.

Obama var president for verden, ikke USA

Kina var i ferd med å gå forbi USA, men så kom Trump. Trump så at Obama hadde gitt bort USAs ledelse til Kina: På område etter område hadde Obama latt Kina ta initiativet: Gjennom omfattende tyveri av knowhow og lisenser. Alle amerikanske selskaper i Kina må ha en representant for kommunistpartiet i ledelsen, mens Kina forsøker å kjøpe nøkkelteknologi i USA. Det er ingen gjensidighet.

Laura Ingraham avslørte i sitt program at USA er helt avhengig av kinesisk-produserte medisiner. Størsteparten av basisproduktene til medisiner kommer fra Kina. Dette er like vanvittig som at Kina kontrollerer stålproduksjonen. USA blir utlevert til kinesernes vilkårlighet.

Denne avhengigheten koblet opp mot kinesernes aggressive utenriks- og sikkerhetspolitikk i Sørkinahavet fikk USA til å våkne.

Den oppvåkningen forsvinner ikke selv om Trump skulle bli skiftet ut.

Fra suksess til «problem»

Kina har gått fra å være en suksesshistorie til å bli et «problem». Kina har nemlig så stor gjeld at det kan utløse et nytt globalt krakk.

Steve Bannon snakker mye og ofte om Kinas gjeld. Mens amerikanske banker har utestående 19 billioner dollar, har Kina pådratt seg en gjeld på 49 billioner.

Kinas strategi bygger på at det skal lykkes med sitt gigantiske One Belt – One Road-prosjekt. Hvis Kina hadde lykkes å koble sin økonomi til et globalt nettverk slik at Kina satt med kontrollen, ville regnskapet gått i pluss og gjelden forsvunnet.

Men planene var for grandiose og i mellmtiden har det skjedd ting. Den største av dem heter Donald Trump.

Trump har gjort noe som var uhørt under Obama: Han blander seg inn i Kinas indre anliggender.

Et diktatur kjenner bare diktaturets verktøy. Et gigantportrett av president Xi Jinping i Kashgar, uigur-by i Xinjiang-provinsen. Beijing vil demonstrere sin makt, men når det er et symbol på undertrykkelse er det et tveegget sverd. Foto: Greg Baker/AFP/Scanpix

Stikkord: Uighurer og Hongkong.

Trump har gjort religionsfrihet til en hovedsak, og det gjelder også når muslimer forfølges. USA har i lang tid tatt opp behandlingen av uigurene, som er satt i store interneringsleire.

Kina blir irritert:

Kina vil ikke ha noe av at USA kritiserer landets behandling av uigurene, og sier det kan få følger for handelssamtalene, melder Reuters.

Kinas uttalelse kommer etter at USA og 22 andre land ba Kina stanse pågripelsen av uigurer og andre muslimske minoriteter under et møte i FN tirsdag.

– Det er vanskelig å forestille seg at på den ene siden forsøker du å få til en handelsavtale, på den andre siden bruker du enhver sak, spesielt menneskerettighetssaker, til å klandre den andre, sa Kinas FN-ambassadør Zhan Jun etter møtet ifølge Reuters.

Like irritert blir Kina over at USA mener noe om Hongkong:

Visepresident Mike Pence sier USA støtter demonstrantene i Hongkong. Han kritiserer samtidig Nike og NBA for ikke å ha stått opp mot Kina.

– Vi står på deres side. Vi er inspirert av dere. Vi oppfordrer dere til å fortsette de ikkevoldelige protestene, sa Pence i en tale torsdag, skriver Reuters.

Imperialisme på kinesisk

Ved å tvinge Houston Rockets og det nasjonale baskettballforbundet til retrett, viste Kina at det vil bestemme ytringsfriheten i USA. Dermed ble Kina innenrikspolitikk og Pence og Trump nøler ikke med å plukke opp hansken.

Men NRK Dagsrevyen fungerer som mikrofonstativ for Huawei. Selv etter at det ble kjent at kineserne driver sosial kontroll via kunstig intelligens, også av norske bilister, fortsetter NRK å late som om Huawei er blitt feilaktig anklaget av USA.

Philip Lotes intervju med Huawei-sjefen, Ren Zhengfei var en oppvisning i underkastelse. En kringkaster velger å tro på et diktatur som hevder å ha omsorg for norsk konkurranseevne!

– Jeg synes ikke man bør kjøpe varer og tjenester basert på politiske faktorer. Produkter relatert til infrastruktur har lange livssykluser. Hvis du henger etter i begynnelsen, blir det vanskelig å ta igjen forspranget, sier Ren Zhengfei til NRK.

Dette var NTBs gjengivelse. Men i første innslag hadde Lote med seg en nederlandsk forsker som ga amerikanerne rett: Huawei er en sikkerhetstrussel.

Men NTB valgte å utelate denne advarselen.

Norske medier og den norske dype staten har mer sans for det kommunistiske diktaturet enn Trumps USA.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂