Deputy Attorney General Jeffery A Rosen. Foto: Tasos Katopodis/Pool via REUTERS

Kina kan være avslørt i et forsøk på grov datakriminalitet mot USA. Amerikanske myndigheter har siktet sju personer, fem kinesere og to fra Malaysia, for å ha stjålet data fra regjeringer, organisasjoner og selskaper, opplyser USAs justisdepartement.

Ifølge amerikansk påtalemyndighet har de fem kineserne hacket over 100 selskaper i USA og andre land. Financial Times opplyser at de fem kinesiske statsborgerne skal ha tilknytning til kinesiske myndigheter. Dette fremgår av tiltalen fra det amerikanske justisdepartementet. Det er NTB som i kveld melder om saken.

USAs visejustisminister Jeffrey Rosen kritiserer den kinesiske regjeringen.

– Dessverre har det kinesiske kommunistpartiet valgt å gjøre Kina til et fristed for nettkriminelle, så lenge de angriper datamaskiner utenfor Kina og stjeler eiendom som ikke er materielt og gagner Kina, sier han i en uttalelse.

IT-sektoren rammet

Dette er en aksjon som bærer preg av å være rettet mot typisk hightech-mål. Det er særlig IT-selskaper som programvareutviklere og dataprodusenter som har blitt offer for hacker-angrepene.

Men staten, frivillige organisasjoner, universiteter og tenketanker, i tillegg til demokratiaktivister i Hongkong, er også rammet.

En amerikansk organisasjon som følger den uiguriske minoritetens situasjon i Kina, er også blitt hacket, skriver nyhetsbyrået AFP. Med andre ord har motstandere av det kinesiske regimet også vært definerte mål.

Det er antatt at hacker-angrepene har pågått over en periode på seks år. De fem siktede kineserne er på frifot, skriver Financial Times. De to malaysiske forretningsmennene som er siktet i saken, ble pågrepet i Malaysia mandag.

Store beslag

Det amerikanske justisdepartementet har beslaglagt og etterforsket hundrevis av servere, kontoer, domenenavn og annet som hackere bruker for å stjele data.

VG  gir supplerende opplysninger om saken:

«Ifølge The Wall Street Journal skal de fem kinesiske borgerne ha bånd til kinesisk etterretning, og er siktet for dataangrep mot mer enn 100 bedrifter i USA og andre land. De to malaysiske borgerne er ifølge The Wall Street Journal forretningsmenn med bånd til de kinesiske hackerne, som skal ha samarbeidet med dem for å profittere på angrep mot dataspillindustrien.»

Den kinesiske regjeringen har gjentatte ganger benektet amerikanske påstander om at de stjeler data fra utlandet eller ser gjennom fingrene med hackeres ulovlige aktiviteter.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.