Store deler av ledelsen i Google vurderte å justere algoritmene i søkemotorene slik at det ikke kom til å komme opp stoff som var preget av islamofobi, men heller fremmet organisasjoner som motarbeidet Trumps «travel ban».

Det kommer frem i eposter Wall Street Journal har fått fatt i.

Trump innførte ekstrem sjekking av folk fra bestemte land og mens dette ble utarbeidet innførte han innreiseforbud fra en gruppe land, mange av dem muslimske. Grunnen var at disse ikke hadde kontrollsystemer USA kunne stole på. Venstresiden gikk bananas, til tross for at Trump kopierte noe Obama også hadde gjort.

Aktiv motarbeiding

Google-ledelsen ønsket å bidra til at protestene førte frem og diskuterte å endre algoritmene. Det ville bestemme hva som kom opp på bestemte søkeord.

The list of ideas included:

“Actively counter islamophobic, algorithmically biased results from search terms ‘Islam’, ‘Muslim’, ‘Iran’, etc.”

“Actively counter prejudiced, algorithmically biased search results from search terms ‘Mexico’, ‘Hispanic’, ‘Latino’, etc.”

“Can we launch an ephemeral experience that includes Highlights, up-to-date info from the US State Dept, DHS, links to donate to ACLU, etc?” the email added.

Several officials responded favorably to the overall idea. “We’re absolutely in…Anything you need,” one wrote.

Islamofobi er et høyst subjektivt begrep som ofte brukes av mennesker som ønsker å brennmerke kritikk av islam. Når noen bruker det uten å blunke, slik Google gjør, vitner det om en bestemt innstilling til samfunnskritikk.

Men ikke alle i ledelsen syntes det var en god ide. En leder i markedsavdelingen sa det ville binde opp og politisere Google i en aktuell konflikt. Forslaget falt.

Det hører med til historien at Høyesterett sa Trumps tiltak var lovlige.

Google har sendt ut en kommentar til Wall Street Journals oppslag, der det heter at Google er politisk nøytral. Den påstanden er det vanskelig å ta alvorlig etter videoen som Breitbart la ut fra et internt møte rett etter valget i november for to år siden. Her står hele ledelsen på scenen og beklager resultatet. Det går i mot alt Google står for, sies det. En leder sier hun gråt da resultatet kom. Google forsøkte å øke valgdeltakelsen til latinos, som de trodde kom til å stemme Hillary. -Dette var personlige ytringer, svarer Google. Videoen har skadet selskapets renommé, Men hele ledelsen var på scenen.

Kina
Utviklingen av en egen søkemotor for Kina skader Googles omdømme enda mer. Project Dragonfly skal fungere på kinesernes premisser. Visse temaer blir luket ut.

Kinesiske smarttelefoner kjører Googles operativsystem Android. Søkeresultatene kobles til telefonen, slik at myndighetene til enhver tid kan se hva den enkelte borger holder på med og er interessert i.

Den tidligere CEO for Google, Eric Schmidt, har gitt et intervju der han roser Kina opp i skyene.

– Hvis du ser på Kina og størrelsen på selskapene som bygges, tjenestene og verdiene som skapes så er det helt fenomenalt, sa Schmidt.

Han pekte på hvor viktig den kinesiske internettsektoren er blitt for den kinesiske økonomien på kort tid.

– Kinas internett utgjør en større andel av verdiskapingen i Kina, som er høy, enn den samme andelen i USA, som også er høy, sa han.

Samtidig som han er full av beundring for Kinas teknologiske sprang, erkjenner Schmidt at den søkemotoren Google er med å utvikle vil danne mønster for stater som ønsker å kontrollere borgerne.

Disse produktene og tjenestene vil bli eksportert til andre land.

– Det er en reell fare for at det kommer sensur, kontroll og mye annet sammen med disse tjenestene og produktene. Bare se på det kinesiske Silkeveiprosjektet med 60 medlemsland. Det er fullt mulig at disse landene vil begynne å ta i bruk infrastrukturen som Kina har. Det vil bety tap av frihet, advarte Schmidt.

Kina er sterke på kunstig intelligens. De blir ledende på overvåking og kontroll. Kina kommer til å bli modell for andre land. Hvordan tror Google selskapets standing blir når det blir kjent for å motarbeide en demokratisk valgt president, men arbeide for verdens største diktatur?

 

Google Workers Discussed Tweaking Search Function to Counter Travel Ban
Company says none of proposed changes to search results were ever implemented

Google-topp spår to globale internettversjoner

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂