Kinas utenriksminister Wang Yi i Beijing 29. mai. Charme og humor er ikke det man forbinder med den kinesiske ledelsen. Foto: Florence Lo/Reuters/Scanpix

Kina trapper opp krigen med USA og truer nå med å stanse eksporten av viktige jordmetaller som trengs i produksjon av avanserte elektroniske produkter. Kina er klar på at det ikke vil finne seg i at et annet land bruker kinesiske råvarer til å fremstille produkter som undertrykker Kinas utvikling.

Men dette er samme argument USA bruker når det stanser Huawei.

Myndighetene i Kina antyder at de kan begrense eksporten av såkalte sjeldne jordmetaller som et ledd i handelskrigen med USA.

Metallene, også kalt sjeldne jordarter, er en gruppe grunnstoffer som brukes i produksjon av mobiltelefoner, datamaskiner, biler, TV-er, militært utstyr og svært mye annen teknologi.

Nesten all utvinning av disse stoffene skjer i Kina. USA importerer opp mot 80 prosent av sine sjeldne jordmetaller fra Kina.

Dette har ført til spekulasjoner om at Kina kan kutte metall-eksporten som et mottrekk i handelskrigen – noe også kinesiske myndigheter og medier nå antyder kan skje.

– USA fører handelskrig mot Kina og risikerer å miste tilgangen til materialer som er avgjørende for å opprettholde landets teknologiske styrke, skriver det offisielle nyhetsbyrået Xinhua i en kommentar.

En ikke navngitt tjenestemann i Kinas Kommisjon for nasjonal utvikling og reform sier det kinesiske folk vil være lite fornøyd hvis noen bruker produkter laget med kinesiske sjeldne jordmetaller til å undertrykke Kinas utvikling.

Nok et signal kom i forrige uke, da kinesisk TV viste bilder av president Xi Jinping under et besøk på et anlegg som produserer sjeldne jordmetaller.

Tross navnet finnes det betydelige mengder av de fleste av disse metallene i jordskorpen. Men det finnes få forekomster som egner seg for gruveutvinning. (NTB)

Terminologien fortjener et ord: Hvis USA hadde gjort noe tislvarende ville det hett at «Trump truer Kina». Når Kina gjør det heter det «hinter». Medienes hat mot Trump gjør dem sympatisk innstilt til verdens største og farligste diktatur. Så dype er motsetningene i Vesten.

Oppriktighet?

Kina har skrudd opp retorikken og den bærer et umiskjennelig preg av kommunistisk sjåvinisme: Kina vil oppdra USA.

– Hvis USA ønsker å fortsette å snakke, må de vise oppriktighet og korrigere sine feilaktige handlinger. Bare på grunnlag av likhet og respekt kan forhandlingene ha en sjanse til å fortsette, sier Gao Feng, talsperson i Kinas næringsdepartement.

Uttalelsen kommer etter at den kinesiske mobilgiganten Huawei denne uken har møtt stadig voksende utfordringer som følge av at flere selskaper følger Donald Trumps ordre om å kutte båndene til selskapet. Både Google og prosessor-produsentene Qualcomm, Intel og Broadcom vil føye seg etter Trumps ordre. Onsdag meldte BBCat også IT-selskapet ARM vil kutte forbindelsene til Huawei.

Den litt hysteriske tonen tyder på at Kinas ledelse er bekymret. Det har de god grunn til. Den ene teknologibedriften etter den andre avbryter samarbeidet med Huawei.

Panasonic

Den japanske teknologiselskapet Panasonic opplyser at de stanser deler av forretningssamarbeidet med kinesiske Huawei som følge av USAs handelsforbud.

I en uttalelse fra Panasonic torsdag heter det at forsendelser med bestemte typer komponenter er stanset for at selskapet skal opptre i overensstemmelse med de amerikanske restriksjonene som er innført.

– Panasonic har instruert sine ansatte til å stanse handelen med Huawei og 68 datterselskaper som er omfattet av det amerikanske forbudet, skriver selskapet i uttalelsen.

Det som stanses er handelen med spesielle varer som er satt sammen med 25 prosent eller mer av materialer eller med teknologi, som stammer fra USA, skriver Reuters.

Tidligere denne uken ble det kjent at både Google og prosessor-produsentene Qualcomm, Intel og Broadcom vil føye seg etter president Donald Trumps ordre om å kutte båndene til den kinesiske telekomgiganten. Onsdag meldte den BBC at også IT-selskapet ARM vil kutte forbindelsene til Huawei.

Presidenten har i praksis gitt amerikanske selskaper forbud mot å forsyne Huawei med komponenter. I tillegg kan Huawei bli tvunget til å droppe operativsystemet Android fra sine telefoner.

Britiske EE og Vodafone opplyste onsdag at de innstiller forhåndssalget av nye 5G-mobiler fra Huawei. Samtidig ble det kjent at to av Japans største mobilselskap, KDDI og SoftBank Corp, legger lanseringen av nye 5G-mobiler på is. (NTB)

 

Viktig brikke

At  også IT-selskapet ARM vil kutte forbindelsene til Huawei kan gjøre det.svært vanskelig for Huawei å få tak i nye mikroprosessorer når de må avslutte samarbeidet med leverandører i USA.

Årsaken er at ARMs teknologi brukes i omtrent alle mikroprosessorer for mobiltelefoner.

Selskapet, som har britisk hovedkontor og japansk eier, lager ikke egne prosessorer. Men det har utviklet teknologiske løsninger som alle de store produsentene er avhengige av.

I et internt skriv, som BBC har fått tilgang til, får ARMs ansatte beskjed om å stanse alt samarbeid med Huawei. Årsaken skal være at selskapets produkter inneholder teknologi med «amerikansk opprinnelse». (NTB)

Både Tyskland og Japan gikk til krig for å komme motstanderne i forkjøpet. Kina har hatt en fabelaktig stigende kurve. Det har giganter som Huawei med 130.000 ansatte. Det har One Belt One Road som sikter på å binde hele verden sammen, med Kina som sentrum. Alt er gjort med lånte penger. Medgangen kan ha gått til hodet på ledelsen. Ett scenarie hvor Kina blir så provosert av USA at det vil sette amerikanerne på plass, kan ikke utelukkes.

Kjøp Oriana Fallacis bok her