Kommentar

Far og sønn Biden vinker til noen de gjenkjenner i mengden mens de spaserer opp Pennsylvania Avenue ved innsettelsen av Barack Obama 20. januar 2009. Hunter Biden ble i 2014 sparket ut av marinereserven etter at det ble funnet spor av kokain under en prøve. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix

Etter kommunistenes maktovertagelse i 1949 ble spørsmålet «who lost China» et fast uttrykk i amerikansk politikk. Spørsmålet uttrykte forbauselse og vantro: Hvordan kunne det skje? Da russernes begeistring for vestlig kapitalisme kjølnet på 90-tallet pga korrupsjon sa man: Who lost Russia?

Nå kan man snu på uttrykket og spørre: Who lost USA? I betydningen: Hvem solgte ut USA til Kina?

Inside the shady private equity firm run by Kerry and Biden’s kids

Handelsunderskuddet mellom Kina og USA er enormt, rundt 400 milliarder dollar i året. Kina er blitt rik på Amerikas bekostning. Mens Kina har verdens største valutareserver, har USA passert 20.000 milliarder dollar i gjeld.

Men noen er også blitt rike i USA på denne maktforskyvningen og spørsmålet er om det er derfor den bare har fått fortsette.

Outsourcing

Amerikanerne har blitt tutet ørene fulle med nødvendigheten av «omstrukturering» som om det var en naturlov: Jobbene er flyttet til Kina og amerikanerne får varer tilbake. Men det er ikke bare Kina som blir rikt. Også Apple og andre er blitt rike.

Dette har folk fått innsikt i. Amerika er derfor delt i synet på toll. De som mistet jobbene til Kina ønsker den velkommen.

Nå kommer en ny innsikt: Sønnene til visepresident Joe Biden og utenriksminister John Kerry fulgte i kjølvannet på deres fedres diplomati overfor Kina og sikret seg lukrative kontrakter. De reiste på samme tid og fikk VIP-behandling og møtte den øverste ledelsen, noe de ellers bare kunne ha drømt om.

Forskjeller

Mens spesialetterforsker Bob Mueller leter i kriker og kroker for  å se om Trump kan ha mottatt penger uregelmentert fra Emiratene, har sønnene til Biden og Kerry innkassert milliardkontrakter med kineserne.

Hva blir den politiske fallout av disse avsløringene, som står å lese i den nye boken til Peter Schweizer: Secret Empires?

Schweizer skrev boken Clinton Cash som avslørte Clintons mange tvilsomme transaksjoner og deres triksing med Clinton Foundation. Den bidro til at Clintons renommé sank.

Nå står Obama-systemet for tur. Obamas folk har solet seg i en ukorrupt glans, mens Trump er blitt behandlet som vulgær og en dirty kapitalist.

Nå viser det seg at barna til to av de fremste og mest respekterte av Obamas folk, har utnyttet fredrenes politiske posisjoner. Det er New York Post som har et utdrag fra boken:

Det er historien om de unge smarte menneskene som benytter sin posisjon til å skaffe seg formuer. De er del av en global trend der de smarte føler de utgjør en egen kaste. De er hevet over reglene andre vanlig dødelige må forholde seg til. For ikke å snakke om deres politiske motstandere.

Ketchup-formue

Hunter Biden (39) dannet et investeringsselskap med Chris Heinz sommeren 2009. Heinz var sønn av senator John Heinz som hadde omkommet i en flyulykke i 1991. Heinz har sin rikdom fra ketchup-merket. De er styrtrike. I 1995 gifter enken seg med en annen senator John Kerry.

Chriz Heinz stifter Rosemont Capital sammen med Hunter Biden. Det er oppkalt etter gården de eier utenfor Fox Chapel i Pennsylvania.  Fondet vokser raskt og når 2, 4 milliarder dollar i kapital.

Fondet ble splittet i flere deler og ett av dem het Rosemont Seneca Partners, med hovedkvarter på Wisconsin Avenue, hovedgaten i Georgetown, bydelen hvor Kerry og frue har et hus på 23 rom.

Frakkeskjøter

Det er ikke lett å kartlegge bevegelsene til et privat investeringsfond. Men i tilfelle Kina er sammenfallet tydelig:

A troubling pattern emerges from this research, showing how profitable deals were struck with foreign governments on the heels of crucial diplomatic missions carried out by their powerful fathers. Often those foreign entities gained favorable policy actions from the United States government just as the sons were securing favorable financial deals from those same entities.

Rosemont slo seg sammen med Thornton Group basert i Massachussets. Selskapet ledes av James Bulger, som er nevø av den beryktede James «Whitey» Bulger, massemorderen som Johnny Depp portretterer på film. Den yngre broren Billy satt i styret for Thornton Group, var president for delstatssenatet og politisk alliert med John Kerry. Verden er liten.

Air Force Two

Presidenten flyr i Air Foce One og visepresidenten i Air Force Two. Med på turen til Asia i desember 2013 var Hunter og datteren hans Finnegan.

Ti dager etter denne turen ble det inngått avtaler mellom Rosemont Seneca  Partners og Bank of China, den statlige mastodonten.

The Bank of China is an enormously powerful financial institution. But the Bank of China is very different from the Bank of America. The Bank of China is government-owned, which means that its role as a bank blurs into its role as a tool of the government. The Bank of China provides capital for “China’s economic statecraft,” as scholar James Reilly puts it. Bank loans and deals often occur within the context of a government goal.

Blander blod

Man kan nesten si at elitene blander blod når de lager joint ventures. Samarbeidet handler om mer enn penger. Amerikanerne får sans for Kinas One Belt, One Road-strategi, som er enormt ambisiøs og verdensomspennende.

Når man danner et fond på 1 milliard dollar døper man det med symbolske navn. Statskapitalister gjør forretninger med pappaguttene til USAs fremste offisielle representanter, og begge parter vinner. Eller?

Rosemont Seneca and the Bank of China created a $1 billion investment fund called Bohai Harvest RST (BHR), a name that reflected who was involved. Bohai (or Bo Hai), the innermost gulf of the Yellow Sea, was a reference to the Chinese stake in the company. The “RS” referred to Rosemont Seneca. The “T” was Thornton.

Vanlige amerikanere vil nok se annerledes på det. De er intetanende om at eliten skor seg på det som er en ny økonomisk struktur, hvor hensynet til nasjonale interesser er fortrengt av en diffus global kapitalisme.

In short, the Chinese government was literally funding a business that it co-owned along with the sons of two of America’s most powerful decision makers.

Prinsene

Vi har hørt om prinsene som er sønner at kinesiske partikoryfeer. De oppfører seg som om de er hevet over loven. Men nå er det snakk om «amerikanske prinser». De føler seg berettiget til en del av kaka, som bare vokser likevel.

Det er nesten så man kan høre de sitere tidligere finansminister Per Kleppe: «Flyene går jo likvel» svarte han da han skulle forsvare at han fløy gratis med SAS.

Den samme holdningen har nok disse sønnene av det politiske aristokrati: Kaka vokser likevel, hvilken rolle spiller det om vi skummer litt av fløten? Dessuten: Hvis ikke vi gjør gjør noen andre det.

 

The partnership between American princelings and the Chinese government was just a beginning. The actual investment deals that this partnership made were even more problematic. Many of them would have serious national security implications for the United States.

For å vise rekkevidden av samarbeidet: Her sto også amerikanske sikkerhetsinteresser på spill.

Pengene snakker

Kineserne er kjent for å stjele teknologi og patenter. Biden og Kerry jr inngikk samarbeid med et selskap som er kjent for å stjele teknologi til F-35-flyene som Norge også har kjøpt.

In 2015, BHR joined forces with the automotive subsidiary of the Chinese state-owned military aviation contractor Aviation Industry Corporation of China (AVIC) to buy American “dual-use” parts manufacturer Henniges.

AVIC is a major military contractor in China. It operates “under the direct control of the State Council” and produces a wide array of fighter and bomber aircraft, transports, and drones — primarily designed to compete with the United States.

The company also has a long history of stealing Western technology and applying it to military systems. The year before BHR joined with AVIC, the Wall Street Journal reported that the aviation company had stolen technologies related to the US F-35 stealth fighter and incorporated them in their own stealth fighter, the J-31. AVIC has also been accused of stealing US drone systems and using them to produce their own.

Nasjonal sikkerhet og teknologi

Denne teknologi-overføringen er noe Trump-administrasjonen er oppmerksom på. Nasjonal industri og nasjonal sikkerhet går hånd i hånd. Nylig grep Trump inn og stanset et forsøk fra et Hongkong-selskap på å kjøpe en av USAs største produsenter av mikroprosessorer, Qualcomm.

Donald Trump har stanset selskapet Broadcoms forsøk på å kjøpe Qualcomm, som lager mikroprosessorer for smarttelefoner. Begrunnelsen er nasjonal sikkerhet.

Den foreslåtte fusjonen ville vært historiens største teknologi-oppkjøp, ifølge New York Times. Broadcom har base i Singapore, mens Qualcomm produserer mesteparten av verdens mikroprosessorer for smarttelefoner.

Planene ble stanset av Trump søndag, etter at saken er blitt vurdert av Committee on Foreign Investment in the United States. Presidenten begrunnet avgjørelsen med at oppkjøpet ville true USAs nasjonale sikkerhet.

Noe av bakgrunnen for avgjørelsen er bekymring for Kinas rolle i markedet for mikrobrikker for smarttelefoner, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hvis Qualcomm mister noe av sitt teknologiske forsprang, vil kinesiske Huawei trolig tjene på det.

Qualcomms mikrobrikker spiller en viktig rolle i utviklingen av raskere mobilnett, noe som er viktig også for militære formål.

Begge sider av bordet

Hvordan tar det seg da ut av Biden og Kerry-guttene inngår samarbeid med kineserne i kjøpet av selskap med dual-purpose-teknologi, dvs teknologi som har både sivile og militære formål?

In September 2015, when AVIC bought 51 percent of American precision-parts manufacturer Henniges, the other 49 percent was purchased by the Biden-and-Kerry-linked BHR.

Henniges har spissekompetanse på anti-vibrasjonsteknologi. Selskapet står på listen over særskilte selskap som krever føderal godkjenning for å selges ut.

Det er en spesiell komite, Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), som godkjenner slike stransaksjoner. Salget ble godkjent i 2015. Med på behandlingen var representanter var State Department, hvor John Kerry fortsatt var sjef.