Her sees Kinas president Xi Jinping sammen med Erna Solberg i Folkets store hall i Beijing ved avslutningen av statsbesøket i 2017. Solberg overrakte presidenten en fotball med FNs 17 bærekraftsmål i gave til den mektige presidenten. Foto: Heiko Junge / NTB

Wall Street Journal meldte tirsdag at årsaken til Jack Mas mystiske forsvinning og avlysningen av det som lå an til å bli verdens største børsnotering, lå i at Kinas mektige president Xi Jinping fryktet at mangemilliardærens innflytelse ville true presidentens eget maktgrunnlag.

Den kinesiske milliardæren og Jack Ma ledet et av verdens ledende handelsselskaper Alibaba da han forsvant fra offentlighetens lys i oktober, vel en måned før et annet selskap han var tungt inne i, Ant Group skulle gå på børs. Børsnoteringen ville verdsatt selskapet til 313 milliarder dollar (snaut tre norske statsbudsjett), men ble brått avlyst. Mange spekulerte i at avlysningen og forsvinningen hadde sin bakgrunn i Mas kritikk av regimet i en tale han holdt i oktober, og at han hadde havnet fengsel eller det som verre var. Men så, i januar dukket Ma opp igjen på et digitalt møte.

Jack Ma ville selv kontrollert rundt en tredel av Ant-gruppen, dersom noteringen hadde funnet sted. Avisen Wall Street Journal melder at president Xi Jinping engasjerte seg personlig for å blokkere børsnoteringen. Ifølge artikkelen som også er gjengitt av Dagens Næringsliv, ville børsnoteringen kunnet true statssjefens eget maktgrunnlag.

When China’s leader Xi Jinping late last year quashed Ant Group’s initial public offering, his motives appeared clear: He was worried that Ant was adding risk to the financial system, and furious at its founder, Jack Ma, for criticizing his signature campaign to strengthen financial oversight.

Da Kinas leder Xi Jinping sent i fjor stanset Ant Groups første IPO (emisjon til utvalgte interessenter før selskapet går på børs. Red.anm.), virket hans motiver tydelige: Han var bekymret for at Ant kunne destabilisere det finansielle systemet, og han var rasende på grunnleggeren, Jack Ma, for hans kritikk av Xi Jinpings kampanje for å styrke kinesiske myndigheters kontroll av finansmarkedet.

There was another key reason, according to more than a dozen Chinese officials and government advisers: growing unease in Beijing over Ant’s complex ownership structure—and the people who stood to gain most from what would have been the world’s largest IPO.

Det var en annen viktig årsak, ifølge mer enn et dusin kinesiske tjenestemenn og regjeringsrådgivere: makten i Beijing så med uro på Ants komplekse eierstruktur – og folket som sto for å tjene mest på det som ville ha vært verdens største børsnotering.

Xi Jinping var redd selskapet, det vil si noen av investorene, ville få så stor makt og innflytelse at de kunne true hans egen maktbase:

Behind layers of opaque investment vehicles that own stakes in the firm are a coterie of well-connected Chinese power players, including some with links to political families that represent a potential challenge to President Xi and his inner circle.

Bak lag av nær ugjennomsiktige investeringsmekanismer med eierandeler i firmaet, fantes et utvalg av kinesiske maktspillere, inkludert noen med lenker til politiske familier som representerer en potensiell utfordring for president Xi og hans indre krets. (Wall Street Journal)

Xi Jinping er mektigere enn noen kinesisk leder siden Mao Zedong, som styrte landet i mer enn 30 år.

China Blocked Jack Ma’s Ant IPO After Investigation Revealed Likely Beneficiaries

WSJ: Kinas leder hadde personlige grunner til å stoppe verdens største børsnotering

Vi har ingen kinesiske investorer eller noen børsnotering i sikte. Vi stoler på våre lesere, seere og lytteres hjelp! 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her, da gjør du både deg selv og oss en tjeneste! Win-win!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂