En ansatt ved flyplassen i München åpner lasterommet på et Lufthansa-transportfly som har fraktet 8 millioner ansiktsmasker fra Shanghai den 7. april 2020. Illustrasjonsfoto: Andreas Gebert / Reuters / Scanpix.

Nye kinesiske eksportrestriksjoner på medisinsk utstyr forhindrer Kina-baserte amerikanske selskaper fra å sende store kvanta med ansiktsmasker og testutstyr som behøves i bekjempelsen av koronaviruset, til USA.

Det viser dokumenter fra USAs utenriksdepartment som er lekket til Wall Street Journal. Også dokumenter og vitnesbyrd fra amerikanske bedrifter peker i samme retning.

Large quantities of critical protective gear and other medical goods are sitting in warehouses across China unable to receive necessary official clearances, said some suppliers and brokers.

Health-care equipment maker PerkinElmer Inc., based in Massachusetts, is unable to ship 1.4 million test kits for Covid-19, the disease caused by the new coronavirus, from its Suzhou factory because it lacks a certification required by the new rules, according to a State Department memo reviewed by The Wall Street Journal.

En varaordfører i Shanghai som har meddelt 3M at byen selv trenger utstyr som det Minnesota-baserte selskapet har produsert, signaliserer at det behøves klarsignal fra Beijing for å lempe på eksportrestriksjonene.

Begge de nevnte selskapene arbeider med kinesiske myndigheter i et forsøk på å få utstyret til USA.

Den offisielle forklaringen på de nye restriksjonene er at Kina vil drive kvalitetskontroll:

The policies were instituted this month, and Chinese officials have said they are intended to ensure the quality of exported medical products and to make sure needed goods aren’t being shipped out of China.

Resultatet er at det oppstår en flaskehals nettopp idet behovet er presserende, innvender de rammede selskapene:

Instead, they have created bottlenecks at a time of urgent need, according to the suppliers, brokers and the State Department memos.

Vanskelighetene ligger an til å forsure forholdet mellom Washington og Beijing ytterligere. Diplomatiske fremstøt fra USA har utvidet flaskehalsene noe, skriver Wall Street Journal. Men resultatene hjelper ikke alle:

Virginia-based health-care logistics firm Owens & Minor Inc. has a shipment of 2.4 million masks that meet Food and Drug Administration specifications stuck in a warehouse in Shanghai’s Pudong International Airport because the products lack the newly required certification, according to one of the State Department memos.

Kina står for mer enn 40 prosent av verdens produksjon av blant annet masker, hansker og visirer, ifølge Peterson Institute for International Economics.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.