Statsminister Erna Solberg møtte den høyprofilerte gründeren og næringslivslederen Jack Ma i Alibabas hovedkvarter i Hangzhou. Alibaba er verdens største selskap for handel på nett. Solberg hadde med seg en fotball med FNs 17 bærekraftsmål i gave til Ma.  Datoen var 9. april 2017.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Et av Kinas kommersielle suksesshistorier Alibaba er satt under granskning for monopolvirksomhet. Det er en latterlig påstand fra et regime som utøver totalitær kontroll og betyr simpelthen at Alibaba har falt i unåde.

Det er ikke lenge siden Alibabas gründer Jack Ma reiste verden rundt og delte ut smittevernutstyr til coronaramte land.

President Xi Jinping gir ikke noe slingringsmonn til sine undersåtter og de som tror de er blitt så store og berømte at de er urørlige, må tro om igjen. Xi plukker dem ned og de «forsvinner».

At Kina er totalitært har ennå ikke gått opp for NTB som med glatt ansikt rapporterer at Alibaba granskes for monopolvirksomhet.

Kinesiske myndigheter har satt i gang gransking av nettgiganten Alibaba Group på mistanke om monopolvirksomhet, opplyser landets tilsynsmyndighet SAMR.

Myndighetene skal også holde samtaler med Alibabas underselskap Ant Group, melder statlige medier i Kina. Det skjer kun noen uker etter at Ant Groups børsdebut ble stanset i siste minutt av myndighetene i Beijing.

Alibaba-aksjen falt mer enn 3 prosent på Hongkong-børsen etter at monopolgranskingen ble kunngjort torsdag. Fallet endte til slutt på 8 prosent da børsen stengte. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.