Buddhister ber for smittede av covid-19-viruset under en seremoni i Kuala Lumpur, Malaysia, 22. februar, 2020. Foto: Lim Huey Teng/ Reuters/ NTB Scanpix

I alt 150 flere mennesker har omkommet av det nye koronaviruset det siste døgnet, melder kinesiske helsemyndigheter som vurderer å utsette årets folkekongress.

Med de oppdaterte tallene har 2.592 personer omkommet som følge av viruset. Samtlige, så nær som en av de døde, er registrert i den hardest rammede Hubei-provinsen.

Helsemyndighetene opplyste også at 409 nye smittetilfeller er registrert det siste døgnet.

Søndag meldte helsemyndighetene om at 97 mennesker hadde omkommet.

Virusutbruddet rammer Kina hardt og påvirker livet til de fleste i hele det store landet. Mandag vil regjeringen ta stilling til om den skal utsette den årlig folkekongressen for første gang siden kulturrevolusjonen i 1966.

Den årlige kongressen i Kinas kommunistparti samler hele toppsjiktet i partiet, blant dem president Xi Jinping. Kongressen er formelt sett Kinas øverste statsorgan og lovgivende forsamling.

Møtes mandag

Om lag 3.000 representanter fra hele Kina deltar på kongressen som også formelt godkjenner statsbudsjettet og vedtar lover. Representantene kommer fra de lokale folkekongressene i Kinas regioner.

Nå har imidlertid mange representanter nok med å bedrive virusbekjempelse i sine hjemmeregioner. Beijing har også innført karantene for dem som kommer fra andre deler av Kina, noe som medfører en rekke praktiske problemer når 3.000 delegater til kongressen skal samles. Ledelsen for Kinas kommunistparti skal heller ikke være lystne på å bli filmet og fotografert med ansiktsmasker all den tid de vil forsøke å gi inntrykk av å ha kontroll på situasjonen.

Kommunistpartiets sentralkomité skal møtes mandag for å diskutere en utsettelse av kongressen som etter planen skal starte 5. mars.

– Dersom ikke situasjonen er vesentlig bedre innen mandag, vil en beslutning om ikke å utsette folkekongressen være urimelig og gi inntrykk av en desperat holdning fra myndighetene for å opprettholde et inntrykk om en politisk normalitet som ikke finnes, sier professor Ling Li i kinesisk politikk ved universitetet i Wien.

Letter på isolasjonen

Samtidig med at dødstallene steg mandag, signaliserte likevel myndighetene en viss oppmyking i den totale isolasjonen som millionbyen Wuhan har vært holdt under. Wuhan er den største byen i Hubei-provinsen og episenteret der man mener utbruddet av covid-19-viruset startet før jul.

Oppmykingen går ut på at enkelte personer under bestemte forutsetninger kan gis tillatelse til å reise fra byen. Utreisetillatelsen vil gjelde for personer som ikke er beboere i Wuhan, dersom de ikke har noen symptomer på sykdom og de aldri har vært i kontakt med noen syke, opplyser myndighetene.

Wuhan, med sine 11 millioner innbyggere, har vært avstengt siden 23. januar etter at myndighetene stanset alle transportforbindelser inn og ut av byen i et forsøk på å begrense virussmitte.

Børsene faller

De fleste av børsene i Asia startet den nye handelsuken med markert nedgang etter nyheter om at koronaviruset covid-19 spredte seg og flere ble meldt døde.

Børsen i Sør-Koreas hovedstad Seoul falt med 3 prosent etter nyheter om at sju personer var døde av virussmitten og antall syke var økt til 763 mandag. Flaggskipet i Sør-Koreas økonomi, Samsung, falt alene med 3,4 prosent. Også landet valuta, den sørkoreanske won falt med 0,7 prosent i verdi og nådde sitt laveste nivå på seks måneder.

Sør-Koreas myndigheter har satt beredskapen på høyeste nivå i et forsøk på å vinne kontroll over virusutbruddet.

Også i de andre finansmarkedene i Asia startet uken med nedtur. I Hongkong falt børsen med 1,5 prosent fra start og i Sydney og i Manila gikk børsene tilbake med over 2 prosent da handelen var i gang. Også i de andre viktige handelssentraene Shanghai, Taipei og Wellington falt alle over 1 prosent, men børsene i Singapore og Jakarta gikk tilbake med 0,6 prosent.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.