En politimann iført en maske går forbi et karanteneoppslag om utbruddet av coronavirus i Wuhan, Kina ved ankomsthallen på flyplassen Haneda i Tokyo, Japan, 20. januar 2020. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters /NTB Scanpix

Folkehelseinstituttet sier de følger situasjonen om et nytt virus som kan føre til alvorlig lungesykdom, nøye. De utelukker ikke at det kan komme til Norge.

– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding sent mandag kveld.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til krisemøte som følge av virusutbruddet som så langt har krev fire menneskeliv.

Det nye coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer. Forskere mener at sykdommen kan ha smittet fra dyr til mennesker. Ifølge kinesiske myndigheter smitter også viruset mellom mennesker.

Unngå matmarkeder

Folkehelseinstituttet har kommet med reiseråd i forbindelse med utbruddet. De skriver at Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan, hvor viruset først ble påvist, som lav til moderat.

– Risikoen regnes som lav hvis man unngår besøk på matmarkeder med levende dyr og ferskvarer, skriver myndighetene.

Men Folkehelseinstituttet skriver også at reisende som tilhører risikogrupper, bør vaksinere seg mot sesonginfluensa innen 14 dager før avreise ettersom det også for tiden er utbrudd av sesonginfluensa i Kina.

Det finnes ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset.

Ta forholdsregler

Som ved alle infeksjoner oppfordres det til god håndvask med såpe og vann som et forebyggende tiltak, eventuelt oppfordres det til bruk av alkoholbasert hånddesinfeksjon.

Folkehelseinstituttet oppfordrer videre til god mathygiene, samt unngå kontakt med syke mennesker, spesielt personer med luftveissymptomer.

Folk som har vært i Wuhan og utvikler tegn til lungebetennelse, bør kontakte lege med tanke på coronavirus.

Frykten er at viruset smitter raskere enn først antatt. 218 påviste tilfeller var registrert i Kina mandag. Det er en tredobling fra søndag.

Eksperter har slitt med å fastslå hvordan viruset sprer seg, og man har antatt at et sjømatmarked i Wuhan var sentrum for utbruddet.

Men mandag sa Kinas nasjonale helsekommisjon at mennesker kan bli smittet av viruset uten å ha besøkt byen, siden viruset smitter mellom mennesker.

Mulig smitte i Australia

En mann i Australia kan være smittet av et nytt og mystisk coronavirus med opprinnelse i Kina. Han er plassert i isolasjon hjemme hos seg selv i Brisbane.

Det opplyser australske helsemyndigheter tirsdag.

De venter nå på resultatene av testene som er tatt av mannen, og det kan ta flere dager før de er klare.

Australia har også innført helsetester for alle som kommer med fly fra den kinesiske millionbyen Wuhan, der viruset har sitt opphav.

Viruset kan føre til alvorlig lungesykdom, og i Kina er fire mennesker døde som følge av sykdom. Over 200 personer er så langt smittet i Kina, og det er også påvist enkelttilfeller i Japan, Thailand og Sør-Korea. (NTB-DPA)

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.