Personale følger reisende på sentralstasjonen i Wuhan med termiske kamera som avslører om noen har ekstra høy kroppstemperatur. Foto: China Daily/Reuters/Scanpix

Byen Wuhan med 11 millioner innbyggere er nå underlagt karantene: Fly og bakketransport er innstilt. Kjøpesentre og uteliv er dødt. De som må bevege seg ut går med munnbind.

Myndighetene ble nødt ettersom coronaviruset nå er spredt til USA, til Macau, Hongkong, Japan, Sør-Korea og Taiwan.

544 er smittet i Wuhan, ifølge offisielle tall. 17 døde er relativt høyt, men er det fare for en panepidemi? Det skal WHO svare på torsdag.

En stor usikkerhetsfaktor er Kinas ærlighet. De var ikke ærlige da SARS-viruset dukket opp i 2013. Da ble opplysningene forsinket tre måneder.

At viruset nå rapporteres på den andre siden av Stillehavet, sier noe om at hesten har fløyet og det er for sent å stenge stalldøra.

Forberedt på smitte i Norge

Folkehelseinstituttet i Norge følger situasjonen nøye og utelukker ikke at viruset også finner veien hit.

– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, opplyste seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen mandag.

Folkehelseinstituttet vil likevel ikke fraråde reiser til Wuhan.

– Verken EU eller WHO fraråder reise til Wuhan eller Kina. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan som moderat. Risiko reduseres ved å unngå kontakt med syke mennesker, besøk på kjøtt- og fiskemarkeder, samt kontakt med levende og døde dyr, lød instituttets reiseråd onsdag.

Anbefalingen virker merkelig all den stund ingen får forlate Wuhan etter klokken 1000 torsdag formiddag.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂