Folkehelseinstituttet innkaller til pressekonferanse om situasjonen i Norge i forbindelse med spredningen av koronaviruset onsdag 26. februar.. Tilstede er områdedirektør Geir Bukholm (t.v.) og avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For første gang er det nye koronaviruset påvist i Norge. En Tromsø-kvinne som nylig var i Kina, har testet positivt for viruset og holdes i hjemmekarantene.

Folkehelseinstituttet vurderer det imidlertid som svært lite sannsynlig at kvinnen utgjør en smitterisiko.

– Denne personen kom hjem fra Kina med fly. Ut fra en risikovurdering så ble den vurdert som én vi ville teste. Personen er nå testet og har testet positivt. Det er et svakt positivt resultat. Men det vurderes som svært lite sannsynlig at personen er smittefarlig, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

Onsdag viste en analyse et svakt positivt resultat, mens en tidligere analyse derimot var negativ.

– Analysemetoden er så følsom at den også kan påvise døde virus. For å være på den sikre siden er personen i hjemmekarantene, og personen følges nå opp av den lokale helsetjenesten, sa Vold.

Sporer opp mulige kontaktpersoner

Vold understreket at kvinnen er frisk og ikke har symptomer. Kvinnens hjemkommune, Tromsø, mottar nå bistand fra FHI.

Angående personer som kan ha vært om bord på samme fly som kvinnen, svarer Vold:

– Vi gjør en smittesporing og vurderer alle mulige kontakter, og vi vil følge opp det, sier hun.

Hun sier at eventuelle personer som likevel kan ha blitt smittet, vil kunne bli plassert i hjemmekarantene ut ifra individuelle vurderinger.

Tromsø kommune opplyser at de har forberedt seg godt på et mulig smitteutbrudd de siste ukene, ved å ha en pandemiplan, klare rutiner og opplæring til de ansatte. De har også sikret seg utstyret de måtte trenge.

– Gode tiltak for å hindre spredning

Helseminister Bent Høie (H) er ikke overrasket over at covid-19-viruset nå har blitt påvist i Norge.

– Sannsynligvis vil vi få mange flere smittede i Norge. Det forbereder vi samfunnet og helsetjenesten på nå. Det kan bli krevende, men vi har gode tiltak for å hindre spredning, sier han.

Han mener imidlertid ikke det er nødvendig å rigge til hjemmekontor og unngå offentlige rom.

– Nei, definitivt ikke. Nå er det tid for å vaske hendene, hoste i papirhåndkle og å følge rådene fra helsetjenestene, sier Høie.

Isolasjon og karantene

Covid-19-viruset har den siste tiden spredt seg til mange europeiske land, og FHI kartlegger fortløpende områdene som er affisert på sine nettsider.

– Har man vært i disse områdene og utvikler symptomer i løpet av 14 dager, så skal man ringe legen for å få en vurdering og eventuelt testes. Og når man har blitt testes så skal man isoleres til et prøvesvar foreligger, sier overlege Siri Helene Hauge i FHI til NTB.

– Dersom prøven er positiv, vil man da få karantene, enten hjemme eller i isolasjon på sykehus, sier Hauge.

Smittet nordmann i Italia

Onsdag ble det også kjent at en nordmann bosatt i Firenze i Italia har testet positivt på det nye koronaviruset, og vedkommende er innlagt på sykehus med milde symptomer.

Tre nordmenn ble fredag hentet hjem fra virusrammede Wuhan i Kina, men dagen etter sa Helsedirektoratet at det ikke var funnet spor av koronasmitte hos de hjemvendte nordmennene.

Vold ønsker ikke å svare på om personen som nå er bekreftet smittet, var blant de tre nordmennene som ble hentet hjem fra Kina.

Fram til tirsdag var det tatt 100 prøver av nordmenn for covid-19-viruset uten at viruset var påvist.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.