Helseminister Bent Høie har det øverste ansvaret for helsesektoren. De feilene som er begått på Ullevål, er gjort i flere ledd. Noe er alvorlig galt med beredskapen når en lege som har vært i Nord-Italia, får beskjed om at han ikke trenger teste seg. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Flere detaljer rundt legen på øyeavdelingen på Ullevål sykehus som hadde vært på vinterferie i Nord-Italia, men likevel gikk på jobb mandag, gjør saken enda grovere. Den er av en slik art at man ikke skulle tro det var mulig.

Når en pandemi truer, kan det ikke være et universitetssykehus som svikter.

Legen hadde vært på vinterferie i Nord-Italia og stilte på jobb på øyeavdelingen mandag. Equinor ber ansatte som har vært ute og reist, ta hjemmekontor i to uker. En lege er i smitteområdet og går på jobb.

Den smittede legen fikk symptomer tirsdag og var på jobb både mandag og tirsdag.

Den smittede legen spurte tirsdag morgen om det var nødvendig å teste seg, skriver VG.

– Vedkommende fikk beskjed da om at det ikke var nødvendig. Det kan bero på at vedkommende hadde veldig lette symptomer, sier medisinsk direktør ved sykehuset, Hilde Myhren.

Legen ringte inn til infeksjonsmedisinsk bakvakt tirsdag, men fikk altså beskjed om at han ikke trengte teste seg. Han kunne gå på jobb.

Ullevål sykehus inviterer til pressekonferanse i forbindelse med utviklingen knyttet til koronasmitten. Hilde Myhren er direktør for medisin og helsefag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Uheldig …

Én av de tre ansatte ved Oslo universitetssykehus som er koronasmittet, fikk beskjed om at det ikke var nødvendig å teste seg. Uheldig, erkjenner sykehuset.

– Det ble tatt kontakt med infeksjonsmedisinsk bakvakt av den smittede på tirsdag. Da ble det gjort en vurdering av at symptomene ikke ga mistanke om smitte som gjorde at man skulle teste seg, sa medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse lørdag.

– I ettertid er det lett å se at det var en uheldig avgjørelse, men det kan vi ikke gjøre noe med nå, sier hun.

Myhren legger til at den første smittede ikke kjente til at vedkommende hadde vært i nærkontakt med noen som var smittet. (NTB)

Ikke ettertid

Det er å bagatellisere feilen når medisinsk direktør sier at det er lett å se feilen i ettertid. Nei, det var lett å se hva som skulle vært gjort, og det er den slags feil som det skal være nulltoleranse for når det gjelder en infeksjonsmedisinsk bakvakt.

Spørsmål om og eventuelt hvor legen hadde vært i vinterferien, skal være rutine. Legen hadde vært i Nord-Italia. Alarmen skulle gått umiddelbart. I stedet så ikke infeksjonsmedisinsk bakvakt noen grunn til at han skulle testes.

Dette er ikke bare én feil i ett ledd. Det er flere feil i flere ledd. Og det har fått følger.

Tre ansatte ved øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus er bekreftet smittet av det nye koronaviruset.

– Vi har nå tre bekreftet positive smittede ansatte ved øyeavdelingen, sa medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

– Arbeidet nå går på å spore opp eventuelt flere som kan være positive. Det betyr at vi i dag har testet 28 ansatte, som alle har hatt symptomer. Testresultatene på dem vil først være klare i morgen, sa hun.

I tillegg har sykehuset satt omkring 30 ansatte i karantene, men de har ifølge Myhren ikke symptomer.

– Vi har oppsporet de pasientene som har vært i nærkontakt med de første to, som vi har bekreftet var smittet. Det er i alt et tjuetalls pasienter. De er satt i karantene. Det er ingen av de pasientene som er syke, sier Myhren.

Myhren er mer opptatt av å bagatellisere og roe ned offentligheten enn å ta et oppgjør med feilene som er begått.

Dagsrevyen kunne fortelle at de tre smittede på øyeavdelingen har vært i kontakt med 400 pasienter.

Da har viruset allerede blitt spredt til så mange at Norge kan få et større utbrudd.

Er disse feilene representative for norsk beredskap? Her bommet man fatalt i første forsøk.

Saken viser hvordan helsepersonell kan bli slått ut hvis flere ledd gjør feil.

Redusert kapasitet

Oslo universitetssykehus ber Helse vest om hjelp for å sikre behandling av øyepasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

Haukeland universitetssjukehus i Bergen rigger et støtteapparat som kan ivareta pasienter som trenger hjelp innen en viss tid.

– Pasienter som kommer inn som øyeblikkelig hjelp eller trenger behandling i løpet av en uke eller to, må vi finne et annet tilbud til, sier leder Kim A. Tønseth ved klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi, som omfatter øyeavdelingen ved Ullevål sykehus.

– Vi vet med sikkerhet allerede nå at aktiviteten til uken kommer til å være nede på 50–60 prosent av normal drift. Det betyr at en vesentlig andel av pasientene må få behandling en annen plass, legger han til.

– Vi har vært i dialog med ledelsen ved avdelingen ved Haukeland, som vi har fått gode tilbakemeldinger fra. De rigger et støtteapparat som kan ivareta de pasientene som trenger hjelp innen en viss frist, sier Tønseth. (NTB)

Drammen sykehus er også blitt smittet gjennom Ullevål.

Fem personer som jobber ved sykehuset i Drammen, er satt i hjemmekarantene i påvente av svar på om de er smittet av det nye koronaviruset.

De fem har alle vært på øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus den siste uken, skriver Drammens Tidende lørdag. Et titalls ansatte ved øyeavdelingen testes nå for koronaviruset etter to smittetilfeller.

– Ingen av dem som er satt i hjemmekarantene, har symptomer på koronasmitte. Vi arbeider nå for å få disse testet for koronavirus, sier smittevernoverlege Mette Walberg ved Vestre Viken helseforetak til avisen.

Samtidig er en sjette person, som er ansatt ved Bærum sykehus, satt i karantene etter en ferie i Italia. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.