Aker legevakt satte for over en uke siden opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, Covid-19, kan komme med bil. For å bli testet i teltet, må man på forhånd ha avtalt tid med legevakten. Nasjonale retningslinjer for hvem som skal testes, skal følges også her. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– At den første pasienten i Norge ble registrert først den 27. februar, og ikke tidligere, er trolig fordi man startet for sent og overså dem som ble smittet utenfor fokusgruppen (fra Italia). Nå må helsemyndighetene svare på hvorfor de ikke tester flere, sier Biljana Stangeland, Principal Data Scientist og biomedisinsk ekspert i Mindshift AS, til Document.

Biljana Stangeland. Foto: Privat

Stangeland, som selv sitter i karantene etter reiser til Sveits, Frankrike og Spania, synes norske myndigheter handler reaktivt og ikke er proaktive nok. Hun mener myndighetene kan og bør gjøre langt mer for å fastslå smitteomfanget.

– Det sitter mange superflinke molekylærbiologer som kan gjøre analyser rundt omkring i Norge, på Oslo universitetssykehus, andre sykehus og i private bedrifter. De verker etter å kunne delta i den nasjonale dugnaden for å begrense smitteomfanget.

– Jeg forstår virkelig ikke hvorfor myndighetene ikke har testet, og heller ikke ser ut til å ville teste, flere mennesker. Selve prøvetakingen kan være enkel og kan gjøres etter et drive-through-prinsipp. Selve analysen, etter prøven, er mer krevende. Mangler man resurser eller personell, kan det være vanskelig å teste alle som bør testes. Da må man se hvordan man kan utvide kapasiteten. Grunnen til at man må fortsette å teste, også i denne fasen, er at man må kunne ta faktabaserte beslutninger.

– Nå har vi hørt at det er mangel på testeutstyr flere steder, noe også flere ansatte innen helsevesenet har tipset oss om. Kan dét være årsaken?

– Ja, jeg tror at testeutstyr er mangelvare. Det er stor etterspørsel, og mange land beholder tester for seg selv. Norge har nylig skaffet to nye maskiner. De tiltakene som er gjort nå, burde ha kommet tidligere.

– Jeg synes dere i mediene bør fortsette å spørre helsemyndighetene hvorfor de ikke tester flere. Det vil være fint hvis man hadde involvert fagmiljøene i mye større grad, og vært mer transparent når det gjelder testing. Det burde være mulig å mobilisere fagmiljøene både i offentlig og privat sektor i mye større grad.

Stangeland har tidligere denne uken hatt to artikler på trykk som bør ha interesse for Documents lesere.

Hun er også villig til å svare på spørsmål fra leserne.

Vi oppfordrer derfor lesere med spørsmål til å sende dem til geir@document.no, så vil et utvalg av disse bli besvart og publisert i en egen artikkel mandag ettermiddag.

Biljana Stangeland jobber nå som Principal Data Scientist og biomedisinsk ekspert i Mindshift AS. Hun har doktorgrad i molekylær biologi, plantegenetikk og utviklingsbiologi fra Max Planck-instituttet i Köln, og har også jobbet mange år med bioinformatikk, molekylær biologi og kreftforskning ved Oslo universitetssykehus.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.