OUS-forsker Gunhild Alvik Nyborg får støtte fra en rekke relevante fagfolk etter at hun tok opp alvoret i og behovet for å stanse spredningen av koronaviruset. Skjermdump NRK

Forsker Gunhild Alvik Nyborg møtte en storm av kritikk etter at hun påpekte alvoret i og behovet for å stanse spredningen av koronaviruset. Nå får hun støtte.

Nyborg, som er lege og forsker ved OUS Rikshospitalet, fikk ikke støtte fra sin arbeidsgiver etter at hun deltok på NRKs Debatten tirsdag, og mange mente hun var alarmistisk.

«Tre kvarter med skrekkpropaganda om korona fra en lege og forsker uten kontroll på fakta. Hva slags folkeopplysning er det, Fredrik Solvang?», skrev for eksempel Kjetil Rolness i Medier24.

Nyborg, som har doktorgrad i farmako-epidemiologi, mener alvoret om spredningen og konsekvensene av koronaviruset ikke har gått opp for norske myndigheter og folk flest. Ifølge henne sprer smitten seg eksponentielt.

– Vi har ingen kontroll, det er ingenting som tilsier at kurven vil flate ut, sa hun.

Oslo universitetssykehus proklamerte at Nyborg ikke uttalte seg på vegne av sin arbeidsgiver, men nå får Nyborg støtte fra flere fagfeller, skriver VG.

– Jeg er imponert over at hun våger skinnet sitt for å kunne snakke klart fra leveren om hva som kanskje kan skje. Særlig fordi hun bruker dokumenterte tall fra WHO og folkehelsen. Det er imponerende at hun våget å legge hodet på blokka og si fra, sier Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

Også Mads Gilbert, overlege dr.med. og spesialist i anestesiologi i Tromsø, gir Nyborg full støtte.

– Som Camilla Stoltenberg sa for et par dager siden: Smitten er ute av kontroll. Det er kjerneproblemet som Guldvog og Aavitsland tåkelegger når de går til angrep på Nyborg. Jeg er enig i at vi trenger en sterk nasjonal enhet og oppslutning om myndighetenes tiltak, og jeg støtter Erna Solberg og Høie i temposkiftet vi så sist torsdag. Men det er ikke nok. Vi tester for få, og som vi skrev i kronikken «test og du vil finne, tester du ikke, vil likposene vil hope seg opp, som en WHO-ekspert har uttalt», sier Gilbert.

Jörn Klein, doktor i virologi og førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern, skriver i en e-post at han deler Nyborgs syn på behovet for øyeblikkelig og målrettet handling.

– Dagens informasjon indikerer en sannsynlighet at det i løpet av noen uker eller til og med dager at lignende situasjoner som vi kjenner fra Italia kan sees i andre EU-land og i Norge, skriver Klein.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.