Flere smitteeksperter, blant dem tidligere smittevernoverlege ved OUS Ullevål, professor Bjørg Marit Andersen, mener Norge må stenges helt ned for å få bukt med den stigende smitten. Spesielt i Oslo og Viken er det viktig å få ned smitten. Arkivfoto: Tor Richardsen / NTB

Professor Bjørg Marit Andersen mener en full nedstengning av Norge må til for å få stanset smitteutviklingen. Hun får støtte fra flere andre professorer.

Andersen er tidligere avdelingsoverlege og smittevernlege ved OUS Ullevål og sendte tidligere denne uken et brev til norske helsemyndigheter hvor hun kommer med sine anbefalinger, skriver Dagbladet.

Tiltakene hun foreslår inkluderer full nedstengning to uker før påske med komplette smitteverntiltak, og deretter åpning for påskeferie innenlands med forsterkede tiltak. Deretter en ny planlagt stengning i to uker etter påske for å stoppe eventuell spredning fra påsken.

– Jeg snakker om en skikkelig nedstenging som vi hadde 12. mars i fjor. Som den gang må tometersregelen praktiseres, og denne gangen må det også være munnbindpåbud. Grensenedstenging må vi nok opprettholde i lang tid framover, sier Andersen til Dagbladet.

Hun får støtte fra professor i sosialmedisin og epidemiologi ved NTNU, Steinar Westin, som mener Norge nå bør gjøre som Finland, som planlegger kraftig nedstenging fra 8. mars.

Også NTNU-professor Dag Svanæs mener nedstenging etter finsk målestokk må til, ved å stenge ned relativt drastisk i for eksempel tre uker. Han mener det er viktigst å få ned smitten i Oslo og Viken.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂