Statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse i Rosenbad tidligere denne uken. Foto: Fredrik Sandberg / TT via Reuters / scanpix

Mens store deler av verden stenger og innfører stadig strengere restriksjoner, fortsetter Sverige stort sett å fungere som vanlig. Serveringssteder holder åpent, om enn med noen restriksjoner. Til påsken ventes tusenvis av svensker til svenske alpinanlegg – til tross for at skianlegg på kontinentet har fungert som smittesentraler, påpeker Aftonbladet.

At Sverige fortsetter å holde skolene og barnehagene åpne har vekket undring og kritikk i Norge. Svenske medier rapporterer nå hva norske eksperter på smittevern sier om dette:

– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, säger professorn och smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen, tidigare vid Oslos universitetssjukhus.

Andersen er forundret over de åpne skolene, og påpeker at barn kan være smittebærere, selv om de ikke selv blir spesielt syke.

– Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället.

Aftonbladet har også snakket med Jörn Klein, smittevernforsker ved universitetet i Sørøst-Norge, som tror Sverige «på grund av det exponentiella förloppet» kommer til å få en større smittespredning.

Han mener økonomiske overveielser kan ligge bak den svenske politikken:

– Om det är på det viset bör svenska medborgare fråga sina myndigheter vad priset för ett människoliv är, säger Jörn Klein.

Bjørg Marit Andersen frykter at svensker som jobbpendler til Norge kan bli smittespredere.

– Att resa till och från ett land där inget särskilt gjorts till ett land där en stor del av befolkningen sitter inomhus är olämpligt.

Jörn Klein peker på at det er stor usikkerhet med hensyn til hva som er mest effektivt.

– Jag tror att alla försöker göra det bästa efter dagens kunskapsnivå. Till slut räknar vi de döda och de som har minst har vunnit, säger han.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂