Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten i Sverige. Foto: Ali Lorestani/TT / NTB scanpix

Svenskene har hatt større korona-problemer enn de fleste andre. Nå slås det fast i en rapport fra OECD at landet faktisk er dårligst i hele verden, blant annet på å redusere smittespredning.

Det er Aftonbladet som forteller om rapporten som nå er lagt frem. Den gir et alt annet enn rosende inntrykk av det arbeidet som er utført av svenske myndigheter i forbindelse med epidemien.

«Svenska folket har varit sämst på att isolera sig under pandemin. Sverige är också sämst på att hantera corona på en rad andra punkter.

Det skriver journalisten Emanuel Karlsten, som gått igenom OECD:s senaste rapport kring utvecklingen i de 35 medlemsländerna.»

Avisen går nærmere inn i rapporten, og det trekkes frem enn rekke områder der Sverige har feilet:

«Sverige har bland annat varit sämst på att få ner r-talet, alltså den siffra som anger hur många personer som en coronasmittad person beräknas föra vidare smittan till. Medan det tog Malta, som var bäst, elva dagar att få ner r-talet till under 1 tog det 58 dagar för Sverige.»

Under våren hade Sverige också problem med att få ned antalet nyinlagda på intensivvården. Medan Frankrike och Nederländerna minskade antalet på fyra veckor, tog det elva veckor för Sverige att nå samma nivå, enligt OECD.

Svenskarna har också varit sämst på att begränsa sin rörlighet, något som kan förklaras av att vi inte haft lika strikta nedstängningar med utegångsförbud och liknande som i andra delar av världen.»

Svenske myndigheter innrømmer at de ikke har gjort en direkte strålende jobb:

«Emanuel Karlsten har intervjuat statsepidemiolog Anders Tegnell om rapporten.

– Jag tycker det är jättebra att man har tagit fram underlaget och sedan behövs en fortsatt diskussion om vad det egentligen betyder. Att man snabbt kommer ner till under R1, till exempel. Den som testar mindre får ju snabbare resultat än den som testar mycket», säger Tegnell till Karlsten.»

Tegnell er særlig kritisk til egen innsats knyttet til ett område:

«– Den höga dödligheten på våra äldreboenden. Där hade man önskat att vi då visste det vi vet idag. Och man skulle återigen vilja fundera på varför vår nedgång går långsammare, hur ska man se på den balansen. För det har gått långsamt nedåt, men det har också rört sig långsamt uppåt», säger Tegnell.

Til nå har ca. 6 400 mennesker dødd av korona i Sverige. I Norge er tallet 306.

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.