Statsepidemiolog Anders Tegnell kom i skade for å uttale seg «feil» om innvandrere. Foto: TT News Agency/Claudio Bresciani via REUTERS 

Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell uttalte at smitten er ekstra høy i innvandrermiljøer. Det skapte «reaksjoner» hos de politisk korrekte, og nå slår han retrett. Men ikke helt og fullt.

I Sverige har man søkt mange forklaringer på hvorfor landet er så hardt rammet av koronaepidemien. Den ansvarlige for smittevernarbeidet, Anders Tegnell, pekte nylig på at smitten spredte seg spesielt raskt blant innvandrere. Ja, innvandrere var til og med «drivende» for smitten, etter hans syn.

Slikt snakk blir det bråk av i Sverige. Aftonbladet har omtalt saken og blant annet gjengitt noen av reaksjonene.

Tegnell skal blant annet ha forklart hvordan det kan ha seg at Sverige har så mye mer smitte enn sine nordiske naboland. Da kom han inn på at Sverige i dag har en nokså annerledes befolkningsstruktur enn for eksempel Norge, Danmark og Finland.

Han påpekte at Sverige befolkningsmessig har mer til felles med land lenger sør i Europa.

– Så det finns ett antal skillnader mellan oss och de här och som gör oss betydligt mer lika länderna nere i Europa, sa Anders Tegnell i sändningen.

Sverige har som kjent en høy andel innvandrere, og mange av disse lever i sine egne, tett sammenvevde miljøer, med liten grad av integrasjon med samfunnet for øvrig.

Faktisk består nå nærmere 30 prosent av Sveriges befolkning av mennesker med utenlandsk bakgrunn.

Document har omtalt befolkningssituasjonen i vårt naboland en rekke ganger, blant annet her.

Ifølge Aftonbladet skal det ha kommet sterke reaksjoner på Tegnells antydninger om at smittepredningen kan noe med denne massive innvandringen å gjøre:

Anders Tegnell sa i går att bland annat ”invandrare har varit väldigt drivande” gällande de höga dödstalen i Sverige.

Uttalandet har väckt reaktioner.

Anders Tegnell gjør da det som er blitt nærmest en vane for svensker i offentligheten, nemlig «å legge seg flat» fordi han har sagt noe som kan oppfattes som «krenkende» overfor landets store innvandrerbefolkning. Han mente det jo slett ikke slik.

Nu säger statsepidemiologen att det var olyckligt.

– Det var inte så att jag menade att de driver smittspridningen, säger Anders Tegnell.

Men helt og fullstendig paddeflat legger han seg likevel ikke, for de rene fakta nekter han å underslå, nemlig at det er vesentlig mer smitte blant innvandrere:

Däremot är det en grupp som har drabbats väldigt mycket av smittan, säger Anders Tegnell.

I Sverige bor det även fler personer med ursprung i andra länder än våra grannländer. Han betonar att utlandsfödda har drabbats hårdare av coronaviruset än övriga delar av svenska befolkningen.

De er altså ikke «drivende», og derfor kan de ikke kritiseres på noen måte, ifølge Tegnells reviderte/medietilpassede uttalelse. Men de er mer «rammet», altså i større grad «ofre».

Det er trolig mer i overensstemmelse med det generelle svenske narrativet knyttet til innvandring. Det er synd på innvandrerne. De fortjener å få mer sympati og støtte. Det siste de skal ha, er noen form for skyldfølelse. Det er de som er de virkelige ofrene.

Dette bildet er antagelig brukbart ivaretatt med den siste versjonen av uttalelsen. Så da er alle svenske medienisser noenlunde tilfredse, inntil videre.

 

Tid for julegaver – du finner dem hos Document: 

Kjøp boken fra Document Forlag!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.