Svenske ambulanser rykker ut til nok en bombeeksplosjon i Göteborg. For mediene er det knapt verdt en liten notis. Illustrasjonsfoto. 

Mange steder i Sverige ser det ut til at kriminaliteten er mer eller mindre ute av kontroll. Daglige episoder med skyting, eksplosjoner og grov vold ryster landet. Men dette bagatelliseres mest mulig av mediene. «Det går jättebra nu».

Sverige kan tidvis minne om et dysfunksjonelt land i Midtøsten. Hverdagen preges mange steder av bombeeksplosjoner, bandekrig med skytevåpen, drap, ran, grov vold og tyverier over en lav sko. Ingen er trygge, og politiet er ofte maktesløse.

Mye av dette har med landets nærmest tøylesløse innvandring å gjøre. Blant annet står i stor grad klaner fra ulike innvandrerkulturer for mye av den groveste kriminaliteten.

Document har omtalt dette tidligere:

Kriminelle klaner er blitt et betydelig problem i Sverige, sier viserikspolitisjef Mats Löfving i et intervju med Sveriges Radio.

– Akkurat nå har vi minst 40 slektsbaserte kriminelle nettverk i Sverige, såkalte klaner. De er kommet til Sverige, mener jeg, utelukkende med det formål å organisere og systematisere kriminalitet, sier Löfving til kanalen.

Til og med den svenske kongen har uttrykt stor bekymring for utviklingen, noe Document skrev om her:

– Vi ser hvordan kriminalitet av ulik art skaper utrygghet i samfunnet vårt. Eksplosjoner og skuddvekslinger vekker uro hos allmennheten. En uro som deles av meg og min familie, sa kongen i sin tale.

Men i motsetning til kongen har svenske medier ikke noe større ønske om å problematisere det som skjer i landet. Det skyldes trolig at det hele i stor grad skyldes den feilslåtte masseinnvandringen nettopp mediene ukritisk har heiet frem gjennom de siste par tiår.

Svenske redaksjoner har i praksis et direkte medansvar for den katastrofale utviklingen landet opplever.

Så i stedet for å gi den økende kriminaliteten oppmerksomheten som ville være naturlig, har det blitt et mål for de store svenske mediene å bagatellisere det hele. De vil heller snakke om andre ting, som kjendiser, sport, effektive slanketips og «klimakrise».

I mediene gjemmes både smått og stort av ran, vold, brannstiftelser osv. for det meste bort, og omtales bare i små, ubetydelige notiser. Dessuten unnlater man systematisk å nevne at dette har noe som helst med innvandrere å gjøre.

Her er noen eksempler på slik «notis-bagatellisering» i Sveriges største avis, Aftonbladet, hentet fra siste døgn:

Et kraftig bombeattentat skjules i en liten «rullenotis» på kanten av siden.

Nok en garasjebrann, ikke noe å snakke om:

 

Enda et grovt ran?  Gjesp…:

Den samfunnsengasjerte og velinformerte svenske bloggeren Jenny Piper har kommentert denne formen for medie-bagatellisering:

«Jag tycker det är svagt att vi bara rycker på axlarna åt samhällsförödelsen och låter vandaler få fritt spelrum alla dagar i veckan», skriver hun.

Hun fortsetter:

«Signalerna vi sänder i dagens Sverige är att unga ligister äger gatorna och kan hoppa på vem de vill, råna, misshandla, våldtaga, vandalisera utan att någon säger ifrån – helt oacceptabelt och var är de vuxna som bestämmer?»

Svenske myndigheter ønsker, i likhet med pressen, å legge lokk på disse realitetene i samfunnet. Statsminister Löfven har i det lengste forsøkt å avvise at det finnes noen sammenheng mellom innvandringen og det forfallet man ser for lov, orden og trygghet i landet. Document siterte Löfven:

– Vi må ta tak i det som er lovstridig, uansett hva årsaken er. Jeg vil ikke koble kriminaliteten til etnisitet, svarte Löfven.

Når både presse og myndigheter går sammen om å tildekke sannheten om det som foregår, ser det rett og slett svært mørkt ut for vårt naboland.

Spørsmålet er hvilke lærdommer norske politikere og medier kan trekke av dette. For våre mediers del ser det ikke spesielt lovende ut.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Liker du måten vi arbeider på? Vi trenger DITT bidrag: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.