Svensk politi har hendene fulle med økende klan- og gjengkriminalitet. Illustrasjonsfoto: News Øresund / Wikimedia Commons.

Problemene med massiv kriminalitet tårner seg opp i Sverige. Nå sier en tidligere polititopp at svenskene egentlig bare kan skylde på seg selv. Man har lukket øynene og latt det skje. Hva blir fasit i Norge?

Det går knapt en dag uten at Sverige rammes av alvorlig kriminalitet, rundt om i hele landet. En del steder ses det stadig oftere tilfeller av krigslignende tilstander mellom tungt bevæpnede bander og klaner.

I en årrekke har de store mediene og de fleste politiske partiene vært relativt lite opptatt av å sette søkelys på denne utviklingen, til tross for at de fleste svensker har sett hva som foregår. Det hele har blitt systematisk bagatellisert og underkommunisert.

Men i senere tid har dette blitt et stadig større tema både i medier og politikk. I lengden blir det tilnærmet umulig å legge lokk på slikt, i et samfunn der fortsatt en del alternative medier beretter åpent om den hverdagen svenskene står midt oppi.

I Norge har de store mediene samme dilemma. De vil så nødig rapportere sannheten om hvilke grupper som står for skremmende mye av kriminaliteten her i landet. Helst vil de servere sine lesere og seere diffuse og tåkelagte versjoner. Men mediene innser samtidig at sannheten uansett tilflyter deres egne lesere via andre kanaler. De store mediene er i ferd med å havne i bakleksa.

Sist søndag tok SVTs aktualitets- og debattmagasin Agenda for seg den skremmende utviklingen i Sverige. I programmet deltok blant andre Björn Eriksson, svensk rikspolitisjef i perioden 1988–1996.

Samnytt refererer fra sendingen:

«I programmet säger han att dagens situation beror på att man varit naiva och blundat för utvecklingen.»

I helgen etterlyste så nåværende polititopp Mats Löfving et «krafttak» for å bekjempe de mer enn 40 kriminelle klanene man har identifisert i landet. Det er velkjent at dette i hovedsak er klaner og gjenger bestående av ikke-etniske svensker.

Etter at politi-toppen hadde advart om situasjonen, kom statsminister Stefan Löfven på banen mandag, med en uttalelse som har vakt oppsikt.

«Statsminister Stefan Löfven (sa) på måndagen att han inte vill koppla brottsligheten till etnicitet

Document har omtalt dette utspillet fra Sveriges statsminister.

«Tidligere har han ofte vektlagt at gjengkriminaliteten har sosioøkonomiske årsaker. På pressekonferansen fikk han spørsmål om ikke denne typen kriminalitet også er knyttet til innvandring.

– Vi må ta tak i det som er lovstridig, uansett hva årsaken er. Jeg vil ikke koble kriminaliteten til etnisitet, svarte Löfven.

Men statsministerens unnvikende holdning får ingen støtte hos dem som på nært hold kjenner trykket av det som foregår. Politimannen Mats Löfving er så tydelig han kan, uten å tråkke sin virkelighetsfjerne statsminister direkte på tærne:

«Mot bakgrund av klanernas härjande i Sverige menar Löfving att diskussionen om integration i Sverige ”kan vara lite naiv”, skriver Samnytt.

Han er ikke alene om å benytte begrepet naivitet. Tidligere rikspolitisjef Björn Eriksson sier rett ut det hans kollega litt forsiktig antyder:

«Man måste förstå att denna utveckling har skett för att vi har varit naiva, vi har inte velat se», säger han i SVT Agenda.

Ifølge Björn Eriksson er dette en utvikling som har fått gå sin gang, fra ille til stadig verre.

«Eriksson varnade själv under sin tid för att den organiserade kriminaliteten höll på att växa okontrollerat men de åtgärder han föreslog togs emot negativt.

– Det började med MC-gängen. Hells Angels och Bandidos. Sen kom nästa steg, en etnisk organiserad kriminalitet. Juggeligan (jugoslavligaen, Documents presisering) , Chileligan. Sen kom den geografiska dimensionen. Fittja Boys. Och sen slutligen det som kommer nu, sier Eriksson, ifølge Samnytt.

Han mener tydeligvis at man er i ferd med å komme inn i en endelig, katastrofal fase.

Under artikkelen i Samnytt er det et nokså engasjert kommentarfelt, der mange svensker sier sin ærlige mening om det som skjer i landet.

Her er ett eksempel:

«Det där är inte att vara naiv det är att vara inkompetent. Man klarar helt enkelt inte av att utföra den uppgift man utgett sig för att klara av. Då ska man ha sparken utan fallskärm».

Enkelte venter muligens på at også norske polititopper skal våge å være ærlige om følgene av nåværende innvandringspolitikk.

Kjøp boken fra Document Forlag!

 


Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.