Nytt

Anders Tegnell på en pressekonferanse 12. mars. Foto: Claudio Bresciani/TT/Reuters/NTB Scanpix

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror de første tilfellene av koronasmitte kom til landet alt i fjor høst.

– Trolig var enkelte personer i Sverige smittet med koronaviruset alt i november. Men det er ikke aktuelt å kartlegge tilfellene bakover, sier Tegnell.

– Dette er ikke noe vi vil belaste helsevesenet med, sier han.

I Frankrike ble det påvist smitte hos en mann 27. desember, fire dager før Kina meldte om det første smittetilfellet. Da var det alt smittede personer også i Sverige, tror Tegnell.

– Det var ikke spredning utenfor Wuhan før vi senere oppdaget det i Europa. Men jeg tror at man kan finne enkelte tilfeller blant reisende som var i Wuhan i november-desember. Det virker ikke usannsynlig, men veldig naturlig, sier han.

Tegnell mener at man bør forsøke å ta rede på hvordan viruset fikk spre seg i Kina og hvordan det oppførte seg i begynnelsen av smitteforløpet, om det ble overført fra ett eneste dyr til ett menneske, eller om det i lengre tid fikk spre seg blant en gruppe mennesker.

– Det er ikke mange ganger vi har kunnet spore smittespredning av helt nye virus fra dyr til mennesker. Vi har ikke mye kunnskap om hvordan dette skjer i virkeligheten, sier Tegnell.

– Det ville ha vært verdifullt for å se om man kan beskytte seg mot en slik utvikling i framtida, sier den svenske statsepidemiologen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!