Greta Thunberg. Foto: Alter Photos/Manu R.B./Sipa USA.

Aktivistene bak Greta Thunberg-fenomenet gir seg ikke så lett. Igjen prøver de seg med å nominere henne til Nobels fredspris. Men sjansen er neppe stor i år.

Nominasjonen av den unge klimaaktivisten Greta Thunberg til Nobels fredspris omtales av flere svenske medier, blant annet Verietyinfo. Begrunnelsen for å nominere Thunberg skal være:

….hon är “en av de ledande representanterna i kampen mot klimatkrisen.

Dette er faktisk tredje gang hun foreslås til prisen.

Thunberg var favoriten 2019 då flera spel hade liten chans att utnämna henne. Men priset gick just nu till Etiopiens premiärminister Abi Ahmed. Även 2020 var Thunberg en av favoriterna. Mottagaren var dock FN: s livsmedelsverkets livsmedelsprogram.

Dessverre for Thunberg og hennes skare av fans er neppe sjansen særlig stor i 2021, da hun verken har vært spesielt synlig eller relevant i året som er gått.

2020 ble et år da verden var opptatt av å hanskes med et reelt problem som korona-pandemien, og det var langt mindre tid til å beskjeftige seg med oppkonstruerte problemer som den såkalte klimakrisen.

Dessuten er det i år nominert et svært høyt antall kandidater, hvorav mange peker seg ut som langt mer naturlige valg enn en figur som Greta Thunberg. Avisen Norra Skåne omtaler de øvrige kandidatene, til sammen er det hele 329:

329 nominerade är ovanligt många, det tredje högsta antalet hittills. Rekordåret var 2016 då man hade hela 376 nomineringar.

– Det visar att det finns ett stort internationellt intresse för Nobels fredspris. Det visar antagligen också att det finns ett stort antal olösta konflikter, krig och problem för mänskliga rättigheter runt om i världen, säger den norska Nobelkommitténs sekreterare Olav Njølstad.

Andra nominerte, utover Thunberg og Trump, er Verdens helseorganisasjon WHO, Den internationale vaksinealliansen Gavi og det globale vaksineprogrammet Covax.

– Det har varit ett speciellt år, präglat av covid, och det vore konstigt om det inte avspeglades i nomineringarna, säger Njølstad

Även pressfrihetsorganisationerna Reportrar utan gränser och Kommittén för skydd av journalister finns bland de nominerade, precis som den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja och ryske Aleksej Navalnyj.

Förra året tilldelades FN:s livsmedelsprogram WFP Nobels fredspris.

De nominerte kandidatene skal vurderes av den norske Nobelkomiteen. Prisen overrekkes i desember.

 

NY, brennaktuell bok fra Document Forlag: 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.