Joe Biden var blant de foreslåtte kandidatene til årets Nobels fredpris. Foto: AP Photo/Andrew Harnik.

Som vanlig var det mange nominerte til årets fredspris, og i år var noen rett og slett fullstendig absurde. Hva annet kan man eksempelvis kalle forslaget om å gi prisen til Joe Biden? Eller Bill Gates?

Det har i ettertid blitt en viss debatt om de to journalistene som ble årets fredsprisvinnere. Men man bør ha i tankene at dette var et nokså moderat utfall, med tanke på hvordan det faktisk kunne gått i år.

Blant de 329 nominerte kandidatene finnes det navn som får de fleste noenlunde vettuge mennesker til å gispe etter luft. Ubegripelig nok var enkelte av de aller villeste forslagene blant favorittene til å vinne.

VG har publisert en del av bookmakernes heteste forhåndstips. Mange vil være glad for at disse tipsene ikke gikk inn:

Greta Thunberg var også i år regnet som en slags favoritt. Det er svært, svært vanskelig å finne noen fornuftig link mellom de frådende utbruddene med tøv fra den svenske jenta og de intensjoner som faktisk er nedfelt i Nobels testament.

Greta Thunberg i et av sine seneste raseriutbrudd. Foto fra YouTube. 

Dette er ikke første gang hun er foreslått, og trolig heller ikke den siste. Thunberg var favoritt både i 2019 og 2020. Mange er sjeleglade for at hun ikke vant denne gangen heller. Det ville vært en enda større hån mot prisen enn da Obama vant, eller da Al Gore fikk den.

Men i serien bisarre forslag er det uansett lite som topper påfunnet om at årets Nobels fredspris skulle gå til president Joe Biden. VG skriver om dette siste forslaget som til alt overmål kom fra et av USAS såkalt ledende medier:

Det innflytelsesrike amerikanske magasinet Time trekker fram president Joe Biden blant sine favoritter.

Til og med Biden-hyllende VG sliter åpenbart med å ta forslaget på alvor, selv om man gjør så godt man kan. Om Bidens kandidatur skriver avisen:

Kanskje overraskende etter den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan som førte til Talibans maktovertagelse, men avisen trekker også fram at Biden meldte USA tilbake inn i Parisavtalen, stanset byggingen av grensemuren mot Mexico og gjenopptok finansieringen av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Biden skulle være aktuell som fredsprisvinner på grunn av Parisavtalen? Hva gjør den avtalen relevant i forhold til Nobels fredspris?

Og hvordan «fremmer det fred» at Biden har skapt tidenes største flyktningkatastrofe og enorm nød på grensen mellom USA og Mexico? På samme måte – hva har USAs pengebidrag til den stadig mer omstridte og tvilsomme helseorganisasjonen WHO med Nobels fredspris å gjøre?

Det er ubegripelig at noen overhodet kan komme på ideen om å tildele fredsprisen til en stadig mer upopulær president som til nå ikke har «utrettet» annet enn en sammenhengende rekke av fiaskoer. Kan dette være tidenes mest vanvittige forslag til fredsprisvinner?

Men i kampen om den sistnevnte «tittelen» bør man nok også nevne andre bisarre forslag fra i år, som at prisen skulle gå til Black Lives Matter-bevegelsen, eller til noe som kalles Palestinian Center for Human Rights (basert i Gaza) – eller ikke minst til Bill Gates.

Farsen omkring Nobels fredspris har nådd et slikt nivå at det seriøst bør vurderes om den fortsatt skal eksistere.

Les også:

Plutselig ble ytringsfriheten hellig hos politikere og de lojale mediene

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.