Greta Thunberg er kjent for sine emosjonelle utbrudd, her i FN i 2019. Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Greta Thunberg er blitt 17 og prøver å lage støy for fortsatt å være interessant. Nå raser hun mot Danmark, fordi landet ikke adlyder hennes befaling om oljeavvikling raskt nok.

Det har vært uvanlig stille omkring klimabevegelsens kjæledegge nr. 1, svenske Greta Thunberg. Som «barnestjerner» flest opplever hun antagelig at publikums interesse daler litt med årene.

Helt musestille har det riktignok ikke vært, da hun også i år har blitt tildelt en og annen relativt ubetydelig pris.

Hun var faktisk nominert til Nobels Fredspris, men den vant hun ikke, hvilket mange trakk et lettelsens sukk over. Det ville trolig fratatt denne prisen siste rest av verdi og troverdighet i de fleste sammenhenger.

Gretas ukritiske heiagjeng i pressen har forsøkt å klemme ut en og annen artikkel nå og da. De vil jo så gjerne lage noe om klimaet.

I den svenske aktivist-avisen Dagens Nyheter har man til og med innsatt Thunberg som «sjefredaktør for en dag», nemlig søndag 6. desember, i håp om å holde temaet varmt. Det ble mer pinlig enn noe annet.

Det har uansett ikke blitt den gode gamle farten i Greta-dyrkelsen. Alt i alt har det vært nokså liten oppmerksomhet om den svenske jenta, og for øvrig hele den klimasaken hun er en gallionsfigur for.

Dette skyldes naturligvis at koronaepidemien har gitt verden noe annet å tenke på, noe som i motsetning til den mediekonstruerte «klimakrisen» er et reelt og følbart problem. Korona finnes, faktisk.

Men nå er Greta ute med et nytt utspill, og som så ofte ellers er det i form av et utbrudd av sinne. Hun blir rett og slett fryktelig opprørt når ikke de dumme voksne der ute gjør som hun befaler. Basert på sin utdannelse og forskning har hun nemlig forstått hvordan alt dette med klima & sånn henger sammen.

Denne gangen er det Danmark som får unngjelde, og temaet er oljeutvinning. ABC Nyheter pris omtaler saken:

«Torsdag kveld besluttet et flertall i Folketinget at Danmark ikke skal starte ny leteboring i Nordsjøen, og at oljeutvinningen skal avvikles helt innen 2050.»

Ja, da skulle man tro Greta var svært så fornøyd. Full stans i utvinning av den forhatte oljen, altså. For verken Greta eller noen av hennes følgere ser noen grunn til å fortsette med olje. Hva skal vi vel med den? «Æsj, olje er dumt!»

Danmark er EUs største oljeprodusent, men på 40. plass internasjonalt. Siden utvinningen begynte i 1972 har den danske statskassen tjent 541 milliarder danske kroner på oljevirksomheten, skriver NTB.

Men til tross for meldingen om besluttet stans i den danske utvinningen er likevel ikke den svenske klimaaktivisten helt fornøyd, ifølge ABC Nyheter:

«Greta Thunberg freser mot Danmark».

Hun kommenterer beslutningen slik på Twitter fredag:

Den virkelige nyheten her er at Danmark tilsynelatende vil fortsette å utvinne fossile brensler i ytterligere tre tiår. For oss barn er ikke dette den «gode nyheten» som noen ser ut til å tro. Vi er i en nødsituasjon for klimaet. Handle deretter, skriver Thunberg.

Ifølge Greta Thunbergs virkelighetsoppfatning er det en «nødsituasjon» nå. Den kan bare løses ved at Danmark umiddelbart stanser sin oljeutvinning, og ikke gjør det gradvis, slik det er bestemt.

Det meste interessante med dette nye Greta-utspillet er antagelig at verden blir minnet om at hun fortsatt finnes der ute et sted, og brenner etter å plage offentligheten med utbrudd om hvor ille det blir om verden ikke gjør som hun sier.

Samtidig som man gleder seg til koronakrisen er over, kan man bare grue seg til at mediene børster støv av den hyllende Greta-journalistikken. Det kommer mer derfra.

 

Tid for julegaver – du finner dem hos Document:  

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.


Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.