– Hvis dere velger å svikte oss, vil vi aldri tilgi dere, freste Greta Thunberg til stats- og regjeringssjefer på FNs klimatoppmøte i New York. Foto: Pontus Lundahl / TT / scanpix

Hvis verden slutter å produsere olje i dag, vil hundrevis av millioner mennesker sulte. Dette vil ikke klimaaktivistene snakke om. Det er elefanten i klima-rommet.

Prisen for en verden uten olje og kull vil i første omgang betales av mennesker i fattige land, påpeker kommentator Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad. Norske, svenske eller amerikanske klimaaktivister vil bare i beskjeden grad merke konsekvensene. Uten oljeinntekter vil Norge bli fattigere, men fortsatt være et av verdens rikeste land.

Heller ikke Greta Thunberg nevner elefanten i rommet med ett ord, har Birkevold merket seg.

Det er langt fra Sverige til slummen i Manila, eller til hyttene i Nord-India der de venter i lengsel på at lyspæra i taket skal begynne å skinne. Og det er langt fra Oslogryta til den sudanske gryta som foreløpig står utendørs, over et bål fyrt med tørket kumøkk og søppel.

– Vi er ved begynnelsen av en masseutryddelse, og alt dere kan snakke om, er penger og eventyr om evig økonomisk vekst. Hvordan våger dere! sa 16-åringen i en tordentale til stats- og regjeringssjefer på FNs klimatoppmøte i New York for vel en uke siden.

Ingenting tyder på at det var sult og død i en verden  som har stanset oljeproduksjonen hun tenkte på.

Birkevold forteller om et besøk i India i fjor. Han leste i avisene om at statsminister Narendra Modi ville bygge en rekke nye kullkraftverk. Mange hundre millioner indere mangler innlagt strøm. Modi vil gjøre landet sitt mindre avhengig av å importere olje fra Gulfen.

Nei, roper vi. Ikke bygg kullkraftverk, de er døden i gryta for klimaet. Men ikke importer olje heller! Det må vi også slutte med!

Hva, må jeg da spørre, tenker vi at de 300 millioner inderne skal bruke for å få lys i taklampa? For å lade mobilen? Solceller? Vel, det har blitt billigere med solstrøm, men fortsatt er slike paneler og batterier langt utenfor rekkevidde for fattige indiske bønder. Mange steder, i India, Afrika og Asia, er strømnettet så dårlig at det er dieselaggregater som holder det hele sånn noenlunde oppe og gå. Det er sannheten.

Olje brukes ikke bare til å lage drivstoff, den er også et viktig for produksjonen av kunstgjødsel. Dermed er det klart at verdens matproduksjon vil falle dramatisk uten tilgang på olje. Olje er dessuten nødvendig for transport av mat og andre viktige varer. «Dette vil føre til hungersnød, flyktningkatastrofer, politisk kaos og med all sannsynlighet kriger», skriver Birkevold.

Når klimaaktivister i Vesten forlanger umiddelbar stans i produksjonen av olje (eller kull), er de kjent med dette? Og i så fall, synes de dette er en akseptabel konsekvens, et nødvendig offer for å redde planeten?

I så fall bør de si det. Men det tør de nok ikke.

Aftenblad-kommentatoren irriterer seg over «disse tåpelige, gamle mennene av begge kjønn som bruker energi på å skjelle ut den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.» Birkevold er ingen «klimafornekter».

På tampen kommenterer han enda en «elefant» i klimarommet: verdens befolkningsvekst.

Det kan være et sørgelig faktum at vi rett og slett er for mange mennesker på jorda nå, at 10 milliarder av oss rett og slett vil forbruke så mye energi og naturressurser at det ikke vi holde på lang sikt. Da bør vi forte oss å utdanne alle jenter og kvinner, slik at de kan bestemme over sin egen kropp og kan ta bedre vare på de barna de velger å sette til verden.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.