Samfunnsøkonom Øystein Sjølie sier at det å avvikle norsk olje- og gassvirksomhet skaper flere og større problemer enn det løser

Økonomen som nylig har gitt ut boken «Oljeboka: Slik gjør norsk olje og gass verden til et bedre sted», sier han er kritisk til at mediene «ukritisk formidler dommedagspåstander» og det han mener er usannheter fra klimaaktivister.

– Når Thunberg snakker om en «dødelig industri,» tenker hun på klimaendringene. Bruk av olje og gass fører til klimaendringer, det er riktig, men velferdseffekten av olje og gass er mye sterkere

– Et eksempel er moderne matproduksjon. Bøndene bruker diesel til å produsere mat, og de produserer mye mer mat enn de ellers ville gjort, sier han.

– FNs klimapanel sier at om vi fortsetter dagens klimapolitikk, så vil antallet mennesker som lider av sult, falle fra 700 millioner i dag, til 250 millioner i 2050. Men om klimapolitikken strammes inn, på en rasjonell måte i tråd med 1,5-gradersmålet, vil antallet sultlidende bare falle til 400 millioner, påpeker Sjølie.

– Men selv med en slik stram politikk vil det være stort behov for veldig mye olje og gass, inkludert fra Norge, sier han.

Sjølie, som er lektor på Høgskolen i Innlandet, erkjenner at vi får mer ekstremvær som følge av klimaendringene, men sier vi aldri har vært tryggere enn i dag.

– Energien fra olje gjør at vi kan bygge tryggere boliger, som har bidratt til at vi aldri har hatt så få dødsfall på grunn av ekstremvær som vi har i dag.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også