Sakset/Fra hofta

Greta Thunbergs tale til FN i New York var en absurd teaterforestilling med et plaget barn i hovedrollen. Det var direkte vondt å se en liten jente utleveres på denne måten. Det blir ikke bedre av at det man skulle tro var ansvarlige voksne, faktisk hyller det vanvittige opptrinnet. En av de jublende er Norges kronprins, Haakon Magnus.

Det er Sveriges Television, SVT , som rapporterer at vår kronprins er svært så begeistret over den talen 16-årige Greta Thunberg i dag har holdt i FNs hovedforsamling i New York.

Kronprinsen har tidligere vist interesse for «klimasaken». Men han har så langt ikke gitt uttrykk for noe som kan minne om særlig innsikt i selve saken. Men han har trolig fått med seg at «forskere» mener ditt og datt, og da er det vel sånn, da. Det er en tilnærming han for øvrig har til felles med det store flertall av de politikere og andre som i dag er samlet i New York for å drøfte den påståtte trusselen de alle tror så sterkt på. Innsikten er liten, men overbevisningen desto større. Det er ikke lov å tvile!

I SVT var man naturlig nok opptatt av å referere den internasjonale hyllesten av «deres» egen, svenske Greta som om hun skulle ha vært en slags artist eller sportsstjerne. Alle elsket henne jo! Det var som tusan, heja Sverige!

Det var i den forbindelse at den kvinnelige svenske reporteren nevnte at hun hadde «støtt på» Norges kronprins utenfor FN-bygningen, og han uttalte da at han synes Gretas tale var «meget bra».

(I SVTs teksting er han gitt tittelen «kronpinns», men det går formodentlig ut på det samme).

Det er imidlertid uklart hvilke deler av Greta Thunbergs bisarre oppramsing av gråtkvalte setninger kronprinsen ble mest begeistret for. Kanskje var det den om at

«Jeg burde ikke vært her. Jeg burde vært hjemme og gått på skolen».

For nettopp det var det eneste av hva hun sa som ga mening, og som noe voksent menneske i hele verden burde kunne si seg enig i.

Resten av det Klima-Greta nærmest freste ut mellom sammenbitte tenner og med et skremmende, hatefullt, nesten sykelig blikk, var usammenhengende vås og rent tullball. Hun virket sint, hun virket redd.

Men først og fremst fremsto hun som en liten jente med store problemer. Sjelden har vi fått akkurat det så godt demonstrert som nå. Ingen normale barn i harmoni med seg selv og sine omgivelser fremstår sånn. Det var rett og slett ikke noe trivelig syn for noen som bryr seg om hvordan barn har det.

I stedet for jubel og ukritisk hyllest fra et tanketomt publikum, burde Greta snart få omsorg, tilsyn og kjærlighet av noen som kan vise henne vei tilbake til virkeligheten. Hun trenger hjelp til å finne et ståsted i tilværelsen, som hun kan bygge et normalt liv på.

Hennes kyniske og ifølge en psykiater hensynsløse mor ser ikke ut til å kunne hjelpe henne i så måte.. Tvert imot er det nettopp denne moren, Malena Ernmann, som skal ha det meste av regien bak Greta Thunbergs triste avsporing fra realitetenes verden.

Men vår kronprins syntes altså det var «meget bra».

Selv tilhører han den store skare av prominente personer som har fløyet til New York fra land i hele verden, for blant annet å pludre om hvordan man skal «redde jorda». Det å få den gemene hop til nettopp å fly mindre, skal visstnok være et viktig virkemiddel, og sikkert noe det snakkes om over en god kaffe latte servert i bærekraftig pappbeger.

I tillegg får man hilst på andre kjendiser, tatt noen bilder til Instagram og ikke minst handlet litt. Det er jo snart jul og det er mye å kjøpe i New York. Kanskje noen fine, «grønne» presanger?

Og at Klima-Gretas tale var «meget bra» og ikke minst «sterk», kommer de til å fortelle alle de møter når de kommer hjem.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.