Sakset/Fra hofta

Etter at Greta Thunberg holdt sin gråtkvalte tale i FN, har pressen gått av hengslene i sin hyllest. Det er i ferd med å anta religiøse former, og selv Nord-Koreas diktator kan misunne en så komplett ukritisk pressedekning. Er det ikke ett fnugg av faglig stolthet igjen i mediene?

Greta Thunbergs tale i FN artet seg som en merkelig teaterforestilling med et barn i hovedrollen. Det som ble fremført, eller rettere sagt opplest fra manus, var en salig røre av gråtkvalte, bitre utrop, iblandet irrasjonelle raseriutbrudd slik man kan oppleve fra fornærmede barn.

I tillegg fikk verden servert et knippe velkjente floskler om «klimatrusselen».

«Mennesker dør, økosystemer kollapser…», het det i innledningen til talen.

Jaha? Hvem dør på grunn av påståtte, CO2-utløste klimaendringer? Hvilke økosystemer kollapser? Hvor skjer alt dette? Kan det eksemplifiseres?

Ikke en sjel i pressen våger å stille spørsmålene som så åpenbart bør stilles. De mest overdrevne og udokumenterte påstander tas som et gitt premiss og svelges ukritisk.

Ikke «fakta», men ville påstander

Thunbergs hovedpåstand er at «hun ikke har noen fremtid», fordi menneskeheten om kort tid vil bli utryddet grunnet klimakrise. Dette er påstander helt uten belegg i vitenskap. Selv IPCCs mest pessimistiske rapporter er ikke i nærheten av de dommedagsprofetier som fremføres som «fakta» av Greta Thunberg. Det er det reneste visvas. Men pressen sluker det rått.

I norske medier har ensidigheten nesten vært grotesk. I oppslag på oppslag bejubles Greta. I Aftenposten presenteres sammenligninger med Martin Luther King. Skal man le eller gråte?

VG-journalisten som glemte seg et øyeblikk

Man kan med interesse merke seg hvordan det gikk med VG-journalist Anders Giævers utspill om at har var bekymret for Greta Thunbergs helsetilstand.

Det haglet med mishagsytringer mot Giæver som i et ubetenksomt øyeblikk av ærlighet hadde trådt utenfor den politisk korrekte sti. Var han blitt høyreekstrem og klimafornekter?

Øyeblikkelig kalte Dagsnytt 18 inn Giæver til offentlig avstraffelse tirsdag denne uken. Der ble han hudflettet for sitt «avvik» av Dagbladets Marie Simonsen.  Anders Giæver forsøkte desperat å erklære sin uskyld, og forsikret om hvor rettroende han er med tanke på «klimatrusselen» osv.

«Det Greta sier er uhyre rasjonelt og faktabasert», påstår Dagbladets Marie Simonsen. Har hun overhodet fått med seg talen?

Det blir nok uansett stille om dette fra Giæver en stund fremover. Han har lært at man ikke bør prøve å være  hederlig journalist i denne forbindelse. For det er kun propaganda for den rette lære som godtas

Når barn får makt

Det er galt å angripe et barn, påpekes det. Det er visst en «hersketeknikk». Men dette er faktisk ikke et hvilket som helst «barn». Hun er en internasjonal mediefigur som nærmest beordrer verdens nasjoner til å foreta drastiske grep som vil snu opp ned på våre samfunn.

Noe slikt skal man altså ikke ha lov til å ytre så mye som et undrende pip om?

Internasjonalt finnes det enkelte unntak fra det pinlige knefallet i pressen. I et innslag i TV-kanalen Fox uttalte den konservative kommentatoren Michael Knowles følgende etter Greta Thunbergs tale:

– Den klimahysteriske bevegelsen handler ikke om vitenskap. Om den gjorde det ville den vært ledet av forskere, ikke politikere og en mentalt syk, svensk jente – som blir utnyttet av sine foreldre og den internasjonale venstresiden, uttalte han på Fox mandag.

Det hører dog med at Fox måtte «beklage» etter sinte reaksjoner fra politisk korrekte krefter. Man hadde spesielt problemer med uttalelsen om at Thunberg skulle være «mentalt syk», til tross for at det er velkjent at hun lider av Asperger syndrom.

https://nhi.no/sykdommer/barn/autisme/asperger-syndrom/

Også nettstedet Spiked er tydelige på hva de mener om dyrkingen av den svenske tenåringen. Allerede innledningvis slås det fast:

“Any adult who cheered Greta Thunberg’s speech to the UN yesterday should be ashamed of themselves.”

Det er antagelig denne siste meldingen som burde gått ut også fra norske medier, om de hadde forstått hva deres jobb faktisk innebærer.

Uttrykket «mikrofonjournalistikk» er ment å beskrive servil medievirksomhet i grenselandet mot spyttslikking. Nå bør muligens begrepet «Greta-journalistikk» overta.

Norske medier bør gå i seg selv.

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.