Greta Thunbergs tale under Youth4Climate har fått internasjonal oppmerksomhet, og reaksjonene er ikke bare positive. Handler det virkelig om klimaet – eller om kommunisme?

Sveriges nasjonalhelgen Greta Thunberg har nylig dukket opp under konferansen Youth4Climate i Milano. Foran et like entusiastisk som munnbind-bærende publikum leverte Thunberg det som vil gå over i historien som «The blah-blah-blah-speech».

Internasjonale medier, for eksempel BBC, The Telegraph og Reuters, legger nå merke til både talen og forestillingen, og Dave Rubins tanker om Greta Thunberg i The Rubin Report kan sees her .

Svenske medier er imidlertid merkelig tause. Etter å ha sett innspillingen er det ikke vanskelig å forstå hvorfor: Unge frøken Thunberg leverer en forestilling som sender rystelser gjennom kroppen.

Les også: Klima-Gretas hjernevask for åpent kamera

Jenta som ble en profet

Siden Greta Thunberg i 2018 ble verdensberømt som jenta som gikk på skolestreik for klimaet, har det strømmet mye vann under broen. I dag vet vi at streiken ikke var en spontan oppfordring fra et desperat barn, men en godt planlagt kampanje. Vi vet også at Greta Thunberg har en veldig dysfunksjonell bakgrunn og har blitt presset hardt av foreldrene. Vi vet at Thunberg og Fridays for Future-bevegelsen har kraftige sponsorer med tydelig subversive agendaer, og at Thunberg selv har venstreekstreme forbindelser.

Vi vet også at Fridays for Future har blitt en verdensreligion og at Greta er dens profet. Bokstavelig talt. Stemmer i Svenska kyrkan har kalt henne en profet og ikoner med portrettene hennes henger i innviede kirkerom.

En tvilende innstilling til Greta på sosiale medier har vært forbundet med risikoen for å bli utsatt for offentlig tilbakeslag i kommentarfeltene: For sine lojale følgere er Greta nesten sendt av Gud, og hennes barnslige utseende har fungert som en effektiv rustning for kritikk. Å kritisere eller stille spørsmål ved Greta har vært det samme som å mobbe et forsvarsløst barn.

Til tross for at Thunberg har vist tydelige tegn på ikke å føle seg verken fysisk eller psykisk vel, og har lidd av alvorlige vrangforestillinger (hun anså seg selv kunne se karbondioksid, blant annet), har hun måttet reise land og rike rundt i korstoget for klimaet – som en middelaldersk kongelig ledsaget av et følge av lojale ja-stemmer.

Hat og konfrontasjon

I talen som ble holdt tirsdag, kunne verden se konsekvensene: En ung kvinne som ser ut som et barn, men i sin retorikk og karisma minner om historiske menn med morsomme barter. Forestillingen er skummel. Dypt skummel. Det jeg ser i Gretas øyne er ikke konstruktive forslag om å bygge en bedre fremtid sammen, men konfrontasjon og foraktelig hat.

Budskapet er like utilgivelig: Makthaverne har mislyktes. Ingen har gjort nok. Alt har bare vært «bla-bla-bla». Sekunder etter at Thunberg sier at en konstruktiv dialog er nødvendig, slår hun fast at tiden for dialog er over og at det nå kreves handling – fra Gretas støttespillere må man anta. Nøyaktig hva disse handlingene vil bety, ble ikke spesifisert av Greta tirsdag, men ut fra helhetsinntrykket er alt mulig.

Klima eller kommunisme?

Det som imidlertid er klart, er at det Greta Thunberg nå markedsfører gammel, ærlig kommunisme. For nå kjemper Thunberg ikke bare for klimaet, nei i talen presiserer hun at hun nå også kjemper mot kapitalisme, mot imperialisme og mot beslutningstaking av demokratisk valgte regjeringer. Ja, ifølge Greta kan folk ikke lenger bestemme hvordan de skal leve livet sitt, de må begrenses – av hensyn til klimaet.

Mot slutten av talen på syv minutter vandret tankene mine til andre sammenhenger i historien, der unge mennesker ble revet med av karismatiske og tilbedte ledere, som fikk dem til å slippe både sin egen kritiske tenkning og deres menneskelighet i kampen for en større årsak.

Greta Thunberg som snakket i Milano var ikke den uskyldige jenta verden ble forelsket i, men den kommunistiske ideologiske agitatoren reisen har gjort henne til. Verden har sett dette skuespillet før, og vi bør vite hvilket mørke det kan føre til. Men beundrerne hennes applauderer entusiastisk.

Du kan se hele talen til Greta Thunberg her.

Les også: Kronprins Haakon hyller Klima-Gretas bisarre tale: «Meget bra»

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.