Greta Thunberg taler under konferansen Youth4Climate i Milano den 28. september 2021. Foto: Luca Bruno / AP / NTB.

Den svenske klima­aktivisten Greta Thunberg kom tirsdag med en rekke politiske uttalelser under Youth4Climate i Milano, en klima­konferanse der nærmere 400 ungdommer fra mer enn 190 land er samlet denne uken.

Thunberg kritiserte politikere for bare å tomprate om klimaet uten å gjøre noe med det. «Fra verdens ledere hører vi bare ord, bla-bla-bla», mens «utslippene fortsetter å øke», sa Thunberg til forsamlingen ved åpningen av konferansen.

Den unge klimaforkjemperen utbrøt: «Vi vil ha klima­rett­ferdighet, og vi vil ha det nå», melder ANSA.

Thunberg mener at det behøves drastiske løsninger:

«We can reverse this trend, but drastic solutions will be needed.

«And since we don’t have technological solutions, we must change ourselves.

«We can no longer let power decide what hope is.

«Hope is not something passive, it isn’t blah blah blah.

«Hope means telling the truth, it means acting. And hope always comes to people.»

Thunberg satte også det hun kaller klimakrisen inn i en historisk-politisk sammenheng, der hun hevdet at kolonitiden er en faktor:

«The climate crisis is a symptom of a broader crisis, the social crisis of inequality, which comes from colonialism,» Thunberg added.

«A crisis that stems from the idea that some people are worth more than others».

Det går galt i feil retning, våre ledere gjør ingenting, og det er et svik, la hun til, og mente at konferanser som den hun talte til er et narrespill:

«They select young people like us pretending to listen to us, but they don’t. They have never listened to us».

Den italienske statsråden for det økologiske skiftet, fysikeren Roberto Cingolani, var også tilstede under Youth4Climate i dag.

Da han ønsket deltagerne velkommen til konferanse, sa Cingolani at «protester er nyttige», for deretter å invitere de unge til å «hjelpe til med å finne nye løsninger», skriver Il Fatto Quotidiano.

«Vi vil lytte til ideene, forslagene og anbefalingene deres, for vi trenger deres visjoner, motivasjon og engasjement», sa han. «La oss forene våre anstrengelser. Vi trenger ikke oppgi fremtiden på planeten vår. Dere har bidratt i så måte, men vær så vennlige å huske – og dette sier jeg som vitenskaps­mann og far til tre barn – at klima­endringene og den sosiale urettferdig­heten i verden må konfronteres samtidig.» Han la til: «Det finnes ikke én enkelt løsning, og jeg håper at dere foruten å protestere, noe som er svært nyttig, hjelper oss å identifisere nye visjonære løsninger. Det er hva vi forventer av dere.»

Statsråden tok seg også til til å veksle noen ord med Thunberg.

Cingolani uttalte nylig at mange miljøaktivister er en del av problemet, og at ideene deres ville skape enda verre problemer enn miljøkrisen selv.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.