Greta Thunbergs klimabevegelse Fridays for future tar aktivismen videre fra klimaspørsmål og gaper nå over det geopolitiske. I en rekke Twitter-meldinger ytrer organisasjonen sterk kritikk av Israel og omtaler palestinske døde som «martyrer».

Fridays for future (FFF) oppstod i kjølvannet av Greta Thunbergs tidlige klimastreik. Bevegelsen driver med klimaaktivisme og oppmuntrer unge til å streike for klima.

«#FridaysForFuture is a movement that began in August 2018, after 15-year-old Greta Thunberg and other young activists sat in front of the Swedish parliament every schoolday for three weeks, to protest against the lack of action on the climate crisis. She posted what she was doing on Instagram and Twitter and it soon went viral», står det på FFFs hjemmesider.

Ifølge bevegelsen selv opererer de i 7500 byer med fjorten millioner tilhengere.

Nå tar bevegelsen aktivismen ett steg videre. I en rekke Twitter-meldinger kaller organisasjonen Israel for en apartheidstat og omtaler palestinere som martyrer.

Innleggene om Israel–Palestina-konflikten blir derimot avvist av bevegelsens tyske lokale gren, som hevder at handlingen er antisemittisk.

«En artikkel om Midtøsten-konflikten ble publisert i dag på internasjonale FFF-kanaler som spredte antisemittisk innhold. Antisemittisme er på ingen måte kompatibel med vårt selvbilde. Som det fremgår av innlegget, tar vi tydelig avstand fra alt innhold», heter det i tweeten fra den tyske kontoen (Google-oversettelse).

Den tyske lokalavdelingen får imidlertid kritikk fra andre FFF-avdelinger, som hevder at den tyske avdelingen tar feil. Den skotske avdelingen går så langt som å fordømme tyskerne.

Hva kritikken av Israel har med klimaaktivisme å gjøre, er ikke helt tydelig, men en konto knyttet til FFFs forklarer at «klimarettferdighet» også betyr å stå opp for alle i verden som regnes som undertrykte.

FFFs Palestina-aktivisme har vekt avsky blant flere Twitter-brukere. Organisasjonen omtales av flere som en «antisemittisk woke-bevegelse».

Greta Thunberg selv forsøker å ytre nøytralitet.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.