Samling utenfor huset til rabbi Chaim Rottenberg i Monsey, New York.  Fem personer ble såret under et machete-angrep under en Hanukkah-feiring i 2019. Foto:  Stephanie Keith/Getty Images/AFP

Palestinske demonstranter angrep jøder i Los Angeles i to separate hendelser. Politiet etterforsker den ene hendelsen som hatkriminalitet. Det palestinske jødehatet spres over hele den vestlige verden.

Det var om kvelden 18. mai at en gruppe menn som vaiet med palestinske flagg angrep spisegjester på en restaurant i Beverly Grove, Los Angeles (LA).

De voldelige demonstrantene ropte antisemittiske slagord, kastet flasker og andre gjenstander, og slo etter  spisegjestene, som besto av en blanding av jøder og andre. En ikke-jødisk person forteller at han ble angrepet med pepperspray da han forsøkte å beskytte spisegjestene.

Noen av de voldelige, antijødiske demonstrantene skal ha slått sine ofre i hodet med kniver.

I en annen hendelse mandag kveld fanget et overvåkningskamera opp hvordan en ortodoks jøde ble jaget av unge menn i to biler med palestinske flagg. Han kom seg unna uskadet.

Byens borgermester Eric Garcetti (D) skrev på Twitter at Los Angeles-politiet (LAPD) etterforsker angrepet som hatkriminalitet, og at de vil svare med lovens fulle kraft.

LA is a city of belonging, not of hate.

There is simply no place for anti-Semitism, discrimination, or prejudice of any kind in Los Angeles. And we will never tolerate bigotry and violence in our communities.

Garcetti er selv jøde med meksikanske aner. Han ble i 2013 den første jøden som ble valgt til posisjonen som borgermester i LA.

Politimannen Jader Chaves sier at hendelsen etterforskes som et mulig angrep med dødelig våpen, og som hatkriminalitet.

Los Angeles-avdelingen av Anti-Defamation League skrev på Twitter at de var rasende (outraged) etter disse hendelsene.

Jødehatet sprer seg, og det har vært rapportert flere hendelser. Også Manhattan, jødenes hovedstad i USA, har blitt utrygg for jøder

.

Politiet i New York har allerede arrestert og sikte Waseem Awawdeh (23) for angrepet på Times Square, hvor han ifølge politiet brukte en krykke som angrepsvåpen.

Bakgrunnen er den spente situasjonen i Gaza, som oppsto da Hamas sendte tusenvis av raketter mot mål i Israel. Men dette er ikke hele forklaringen.

Allerede i januar 2020 ble angrepene mot jøder i New York beskrevet som en «epidemi». Aftenposten omtalte saken, men krev de ingenting hva slags mennesker som sto bak de mange angrepene.

Også Europa har den senere til opplevd flere angrep og overgrep mot jøder og jødiske institusjoner. Migranter som identifiserer seg som palestinere fins i de fleste vestlige land, og bringer dermed Midtøsten-konflikten ut i våre gater.

Både i Sverige og i Danmark har det vært store demonstrasjoner og sammenstøt med politiet.

I Tyskland ble en libaneser som bodde på et asylsenter nylig arrestert for å ha planlagt et angrep mot en synagoge.

I Oslo var det store demonstrasjoner mot Israel både før og etter 17. mai. Allahu Akbar-ropene runget. Men på nasjonaldagen var barnetoget avlyst.

Heller ikke i Europa er det voksende hatet mot jøder et nytt fenomen. Men selv om det er nokså tydelig at jødehatet trives best blant venstreekstreme og i de muslimske miljøene, så virker det ikke som hverken våre politikere eller mediene ønsker å ta dette innover seg. De er mer opptatt av å feire ID, og lage handlingsplaner mot «muslimhat».

For når Erna Solberg babler om «religiøs rasisme», så er det ikke det muslimske jødehatet hun snakker om.

Hans Rustad var innom temaet på slutten av gårsdagens ekstrasending på Doc-TV.

Doc-TV Xtra: Mengele er løs i USA

The Times of Israel

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.