Klimaaktivisten Greta Thunberg har blitt anklaget for å spre antisemittisme, etter å ha gjentatte ganger uttrykt støtte til Palestina og Hamas etter terrorangrepene 7. oktober.

I en debattartikkel i The Guardian publisert i dag går Thunberg og den svenske avdelingen av Fridays for Future (FFF) enda lenger. Israel blir nå anklaget både for pågående folkemord, brudd på folkeretten og for å bruke sult som et våpen mot palestinske sivile. Thunberg skriver:

«Israel har bombet grunnleggende samfunnsinfrastruktur og sivile mål som sykehus, skoler, krisesentre og flyktningleirer. Israel har innført en fullstendig beleiring som hindrer mat, medisiner, vann og drivstoff i å nå de 2,3 millioner palestinerne som er fanget på den okkuperte Gazastripen, noe som førte til at Oxfam anklaget Israel for å bruke ‘sult som et krigsvåpen’».

Greta Thunberg begynte sin aktivistkarriere i 2018 med skolestreik for klimaet. Hun grunnla senere den globale klimabevegelsen Fridays for Future. Kritikere har imidlertid i mange år hevdet at hennes agenda var politisk drevet, og at Thunbergs forbindelser til blant annet World Economic Forum (WEF) og Klaus Schwab var problematiske.

Etter Hamas-terrorangrepet mot Israel har Thunberg og FFF inntatt en tydelig pro-palestinsk holdning. Thunberg har blant annet deltatt i en rekke pro-palestinske og pro-Hamas-demonstrasjoner, samt publisert bilder av seg selv der hun er portrettert sammen med en blekksprut (et klassisk symbol på «en jødisk verdenskonspirasjon»).

Les mer: IDF-talsmann lot seg irritere av klima-Gretas støtte til palestinerne

Les mer: De grønne i Tyskland har fått nok av Greta Thunberg

Les mer: Greta Thunberg befester sin rolle som ekstremist

Med dagens debattartikkel styrkes bildet av Greta Thunberg og FFF som en venstreorientert og sterkt antisemittisk organisasjon. Forfatterne mener for eksempel at Israel ikke har rett til å slå tilbake mot Hamas, til tross for at Hamas har myrdet israelske sivile. I stedet sammenligner de Israel med «et apartheidregime» og kaller statens handlinger «folkemord» mot undertrykte palestinere:

«At Hamas i et forferdelig angrep myrdet israelske sivile kan ikke på noen måte legitimere Israels pågående krigsforbrytelser. Å begå folkemord er ikke selvforsvar eller på noen måte forholdsmessig.»

Samtidig avviser Thunberg påstandene som hevder at FFFs klimabevegelse vil endre seg når den nå opptrer i stadig mer politisk retning. Det gjør hun ved å hevde at FFF alltid har vært politisk, og da etter klassiske venstrepolitiske definisjoner, ved å være for rettferdighet og vise «solidaritet med marginaliserte grupper og deres kamp»:

«Fridays for Future har ikke blitt ‘radikalisert’ eller ‘blitt’ politiske. Vi har alltid vært politiske fordi vi alltid har vært en bevegelse for rettferdighet.

Å stå opp for klimarettferdighet er basert på å bry seg om mennesker og deres menneskerettigheter. Som en bevegelse for klimarettferdighet er det en selvfølge for oss å stå i solidaritet med palestinere og alle berørte sivile.

Det betyr å si fra når folk lider, blir tvunget til å flykte fra hjemmene sine og blir drept – uansett grunn. Det er den samme grunnen til at vi alltid har stått i solidaritet med marginaliserte grupper og deres kamp for rettferdighet mot imperialisme og undertrykkelse, inkludert Sápmi, Kurdistan, Ukraina og mange andre. Vår solidaritet med Palestina er ikke annerledes.»

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.