Greta Thunberg tildeles ti millioner kroner for sitt «bemerkelsesverdige arbeid for menneskeheten». Foto: AP Photo / Jason DeCrow /NTB Scanpix

Den svenske klimaalarmisten Greta Thunberg tildeles nå Gulbenkian-prisen. For sitt arbeid for menneskerettigheter får hun 10 millioner. Prisen ble innstiftet av en mann som ble en av de rikeste i verden gjennom omfattende oljeutvinning i Midt-Østen.

Greta Thunberg tildeles nå Gulbenkian-prisen i kategorien «menneskerettigheter» for sin klimaaktivisme, melder Gulbenkian-stiftelsen på sin hjemmeside.

17-åringen mottar én million euro for å ha mobilisert yngre generasjoner for klimaet:

 – Måten hun har vært i stand til å mobilisere yngre generasjoner for klimaet og hennes vedvarende kamp for å endre status quo, gjør henne til et av de mest bemerkelsesverdige menneskene i vår tid, sier styreleder for juryen Jorge Sampaio.

Det er i særdeleshet Thunbergs karismatiske personlighet som har vært avgjørende for juryens vedtak, heter det videre i stiftelsens publisering.

Greta er selv beæret for prisen, og kommenterer det i en takketale på nettsiden:

– I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity. We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible  donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate and ecological crisis.

Norsk oversettelse:

– Jeg er ekstremt beæret over å motta Gulbenkian-prisen for menneskeheten. Vi er i en klimakrise, og stiftelsen min vil så raskt som mulig donere alle prispengene på 1 million euro for å støtte organisasjoner og prosjekter som kjemper for en bærekraftig verden, forsvarer naturen og støtter mennesker som allerede opplever de verste konsekvensene av klima og økologisk krise.

Også på sin egen Instagram-konto er Greta beæret over prisen:

https://www.instagram.com/p/CC29n6NJaa2/

At Gulbenkian-prisen er oppkalt etter Calouste Sarkis Gulbenkian, som på begynnelsen av 1900-tallet ble en av verdens rikeste menn ved å stille Midtøstens oljereserver til rådighet for den vestlige verden, spiller nok liten rolle for Greta, som nå omtales som en av verdens aller største ressurser.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.