Nytt

Greta Thunberg avbildet under sin tale til FN i New York, 23. september, 2019. Foto: Carlo Allegri/ Reuters/ NTB Scanpix

Tyske medier avdekker onsdag at Greta Thunberg og hennes yngre søster Beata har fått sin egen stiftelse. Stiftelsen har en kontoradresse som tilkjennegir at her har vi med storkapitalen å gjøre.

Det var den tyske storavisen Die Zeit som onsdag morgen brakte nyheten om at familien Thunberg nå har opprettet sin egen stiftelse, med navnet «Stiftelsen The Greta Thunberg And Beata Ernman Foundation». Den tyske avisen kom på sporet av denne stiftelsen etter at stiftelsen i desember 2019 søkte European Union Intellectual Property Office (EUIPO) (EUs byrå for åndsverk) om varemerke-beskyttelse av navnet «Fridays for Future».

Stiftelsens formål opplyses å fremme økologisk, klimatisk og sosial bærekraft samt mental helse, i all åpenhet.

The foundation’s «aim will be to promote ecological, climatic and social sustainability as well as mental health.» The foundation, he said, is a necessary mean to be able to donate money with full transparency. (Die Zeit)

– Trenger ingen priser

Greta Thunberg har mottatt flere internasjonale priser for sine synspunkter på verdens klima. I 2019 mottok hun – sammen med Natur og ungdom – Fritt Ords Pris i 2019. Thunberg donerte da sin del av prispengene (250 000 kr.) som støtte til klimasøksmålet Greenpeace og Natur og Ungdom fremmet mot den norske stat vedrørende oljeutvinning i Arktis. (Det søksmålet tapte de så sent som for en uke siden.)

I oktober sist år takket hun nei til Nordisk råds miljøpris på 478.000 kr med begrunnelsen at miljøbevegelsen ikke trengte å motta flere priser, men før politikerne løser klimaproblene.

Gode forbindelser

Nå kan de se ut som om Greta har kommet på andre tanker, eller kanskje det bare er at så mange rike donorer har villet sole seg i glansen av hennes store tilhengerskare? Hvem som sitter i styret for stiftelsen er så langt ikke kjent. Uansett har stiftelsen, som bærer navnet til Greta og hennes to år yngre søster og musikkartist Beata, valgt seg et et fasjonabelt svensk advokat- og formuesforvaltningsselskap til å ta hånd om til søstrenes penger.

Selskapet von Euler & Partners ledes av Urban von Euler, som for ti år siden fikk tilnavnet Dum-Urban:

Urban von Euler fick gå som VD, och nästa VD orkade stanna i två veckor. Nästan alla bolag såldes, och von Euler fick öknamnet Dum-Urban på grund av alla dåliga affärer. Detta tillnamn är han nog ensam om i den nobelprisbelönade släkten von Euler (kemipriset 1929 till Hans von Euler-Chelpin och medicinpriset år 1970 till dennes son Ulf). Styrelsen fick inte ansvarsfrihet på bolagsstämman, och en granskningsman har kopplats in – liksom en rekonstruktionsadvokat. (aktiespararna.se)

Det er lite ved selskapets styre som indikerer at den betegnelsen vil bli sittende på styrelederen selv, Urban von Euler. Navn som Paulina von Euler, VD, Stefan Widenfelt, Peder Kruse, Marie Lidgard og Clas Reuterskiöld vitner om tette forbindelser til det gamle svenske aristokratiet.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.