Siden 2010 har den svenske venstresiden, inkludert Miljöpartiet, satt sin lit til unge velgere. Men nå er den svenske venstresiden og klimafokuset i ferd med å miste grepet. Ungdommen stemmer på høyresiden.

Hele tiden har tanken vært at unge mennesker tenker mer på klima, og gjerne er mer progressive (slik venstresiden definerer det) enn de voksne.

Man har tatt det for gitt at unge mennesker misliker høyresiden, etter at Socialdemokraterna og resten av venstresiden i flere tiår har beskrevet Sverigedemokratene (SD) som rasister og nazister, og de senere år inkluderer Moderaterna (M)og Kristdemokraterna (KD) i definisjonen «blåbrun», som i praksis antyder nazistisk tilknytning.

Unga är hoppet, lyssna på de unga! Inte minst har den, i hela västvärlden, stora vördnaden inför klimataktivisten Greta Thunbergs varningar och bannor mot vuxenvärldens ansvarslöshet symboliserat vurmen för ungdomsgenerationen,

Slik beskriver Adam Cwejman på lederplass i Göteborgs-Posten (GP) hvordan svensk venstreside har tenkt.

Men kanske har bilden av den unga väljaren i själva verket varit en sorts projektion. Man ser det man vill se och tillskriver ett kollektiv uppfattningar som man, i detta fall som äldre vänsterväljare, utgår från att unga alltid har haft. Verkligheten är en annan.

For den store valglokalundersøkelsen som ble gjennomført søndag gir et helt annet bilde. Blant førstegangsvelgere fikk M, SD og KD rent flertall på 53 prosent. Inkluderer man Liberalerna (L), som har sagt at de ikke vil samarbeide med SD, når opposisjonen 58 prosent.

Også for svensker i alderen 22-30 får høyresiden flertall (52 prosent), men da inkludert Liberalerna.

Mest sjokkerende for en venstreside som i flere tiår har fridd til ungdommen er utviklingen til SD.

SD har nästan fördubblats bland förstagångsväljare mellan åren 2018 och 2022, från 13 till 22 procent. Detta samtidigt som Centerpartiet gjort det till sin huvudsakliga roll i politiken att varna för just SD. Bland förstagångsväljare fick C blott sex procent, en minskning från 11 procent 2018.

«Generation Greta» svikter også Miljöpartiet. Faktisk ble Moderaterna største parti med 26 prosent, mens SD ble nest størst med sine 22 prosent.

Når man vet at et flertall av førstegangsvelgerne er født i utlandet, blir resultatet enda mer oppsiktsvekkende.

Så konstigt.Det är ju denna generation som har marinerats i varningar om att rasismen finns precis överallt och argument om att invandringen saknar baksidor.

Men kanske just därför. När de unga väljarna lyssnar på det offentliga samtalet så hör de att män är födda förtryckare, att svenskar är rasister och att man ska känna sig skyldig för att man äger bil eller åker på semester. Ständigt skuld över att höra till fel kollektiv och välja fel i livet. Och man har bara eventuellt en smal chans till botgöring. Vad de får höra är något annat än vad de ser och känner.

Det svenske valget: Etniske svensker en minoritet blant årets førstegangs­velgere

Også i skolevalget får høyresiden soleklart flertall, viser de foreløpige resultatene. Moderaterna blir det klart største partiet. M, SD og KD får tilsammen 58,3 prosent. Miljöpartiet får 4,7 prosent, og Socialdemokraterna 16,2 prosent. Skolevalget arrangeres ved ungdomsskoler og videregående skoler. Så selv de yngste svenskene svikter venstresiden.

Faksimile TT

Ungdommen rammes hardest

Det er et element til som kan ha spilt en viktig rolle. Det er nettopp ungdommen som rammes hardest av multikulturen som venstresiden og Miljöpartiet ikke kan få nok av. Vår svenske journalist og kommentator Helena Edlund tror dette spiller en viktig rolle:

«Det är de unga som betalar det högsta priset för den förda politiken. Hela skoltiden är en enda lång indoktrinering i värdegrundskorrekt tänkande och barnen vet tidigt vilka åsikter som är tillåtna och vilka som är förbjudna.

De tillbringar dagarna i miljöer där övergrepp, hot och våld är normala inslag, och de flesta tonåringar känner någon som har  misshandlats, våldtagits eller rånats – ändå får de inte vara rädda för något annat än klimathotet.

Sedan möter de ett vuxenliv där de prioriteras bort när de söker jobb, och inte kan hitta en egen bostad trots att det byggs lägenheter till andra grupper. Nu verkar unga vuxna ha fått nog.»

Det er ungdommen som rammes av elendige skoler. Mange skoler er ikke engang et trygt sted å være. Samtidig har forskeren Gabriel Heller Sahlgren fra London School of Economics funnet ut at svenske skoler hadde hatt blant de beste Pisa-resultatene i verden, hvis man bare målte etniske svenske.

Forsker: Svensk skole hadde vært best i verden, uten innvandrerne

Dum ungdom?

Ungdom, særlig gutter, kobler seg vekk fra politikken, skriver Cwejman. De er også i ferd med å gå lei av det evige maset om rasisme.

2020, samma år som proteströrelsen Black lives matter var som mest aktiv, identifierade sig 35 procent av alla ungdomar som antirasister enligt Ungdomsbarometern. Följande år hade den andelen minskat till 25. Särskilt unga killar vänder sig bort från identifikationer som antirasist och feminist.

Den voksne generasjonen oppfatter dette som passivitet og isolasjon, men kanskje de voksne ikke lenger forstår ungdommen?

Det finns en dissonans mellan den tjattrande klassens verklighet och den verklighet som många unga upplever och vistas i.

Valgets tapere kommer nok til å forsøke å gi ungdommen skylden for sitt eget nederlag. De vil si at de unge er lett påvirkelige, mangler ideologi, de er historieløse og kaster bort tiden på sosiale medier.

Det stämmer kanske. Men det räcker inte som förklaring till Valu-siffrorna. Varför är skillnaderna så stora mellan stora delar av den mediala (i bred bemärkelse) offentligheten och de värderingar som uppenbarligen utmärker unga väljare?

Det handlar inte om att varningarna och det ständiga skuldbeläggandet inte når fram. De gör det. Men många unga lyssnar helt enkelt inte.

Jeg tror Cwejman er inne på noe vesentlig. For det er feil å si at ungdommen svikter den svenske venstresiden. Det er venstresiden som har sviktet den svenske ungdommen, og nå ser vi endelig resultatet. Kanskje finnes det håp for Sverige allikevel?

Noe lignende kan skje her i Norge også, men vi ligger mange år etter Sverige. Selv treffer jeg mange ungdomskoleelever i 14-årsalderen, både jenter og gutter. De latterliggjør woke og spøker om «rasisme». De forstår jo at de ikke er rasister, når deler av vennegjengen er født i et annet land, og de har det hyggelig sammen. Derfor repeterer de spøkefullt fraser de har hørt på sosiale medier: You’re so racist!

De har rett og slett fått nok. Og sosialisme er det lite av blant ungdommene jeg treffer på. Heller ikke klimasaken engasjerer så voldsomt. Jeg vet kun om én elev fra vår lokale skole som stilte opp den gangen det var Fridays for Future-demonstrasjon i Stavanger sentrum.

Som Cwejman skriver i overskriften: Generation Greta finns bara på kultursidorna.



Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.