Den svenske standupkomikeren Soren Ismail kritiserer angrepene på Sverigedemokratene og deres velgere. De viser manglende respekt for demokratiet. SD har hatt fremgang fordi de etablerte partiene har nektet å diskutere innvandringsproblemene, skriver Ismail.

Det är svenska medborgare som är missnöjda med integrationspolitiken. De är missnöjda med debatten kring den. De har upplevt ett problem, och de har upplevt hur det här problemet har ignorerats av de etablerade partierna. Då försvinner förtroendet för dem, och man ser sig om efter ett annat parti. De hittade Sverigedemokraterna.
För så här är det – Det uppstår problem i alla aspekter av politiken, invandringen och integrationen är inte befriat från detta. Men det är det enda som inte diskuteras seriöst och resultatet av det ser vi nu – ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Och skulden ligger hos alla de andra partierna. Gemensamt.
Det är upp till dem att inse att SD inte har ensamrätt på invandringsfrågan. Ta ert ansvar och kom med förslag på hur vi kan lösa de integrationsproblem som vi faktiskt har. Föra diskussioner med EU om ett större gemensamt ansvarstagande? Lyfta frågan från kommunerna till riksnivå? Mer pengar? Färre invandrare? Fler invandrare? Kasta äpplen på alla kvinnor från Estland? Det finns inga enkla svar och det kommer att ta tid, men så är det med politik. Men ta ert ansvar – ta debatten. För diskussionerna. Kom med förslag och lösningar.
Mitt förslag på en lösning, inte bara i denna fråga, är att minska gapet mellan politiker och vanliga medborgare. Lyssna. Det finns uppenbarligen en grupp människor som är missnöjda med hur debatten förs idag. De känner inte igen sig i det som sägs. Då är det värsta man kan göra att fortsätta exkludera dessa människor. Om de känner sig inkluderade så kommer de vara villiga att ta till sig och förstå. Som det är nu så stänger de bara av. Det handlar inte om att på något sätt kompromissa med idéer och ideal, utan om att lyssna och hitta lösningar.

Soran Ismail: Visa respekt för Sverigedemokraternas väljare